Δευτέρα, 29/05/2017

ΥΓΕΙΑ: Να γιατί τα καρύδια κάνουν καλό στην υγεία του ανθρώπου

KARYDIA Οι ξηροί καρποί, ανάμεσά τους και τα καρύδια, υπήρξαν για πολλά χρόνια μια παρεξηγημένη κατηγορία τροφίμων λόγω του θερμιδικού τους φορτίου.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει την υψηλή διατροφική τους αξία και,

σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, αρκεί η ημερήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τις 1-2 μερίδες (30-60 γρ.). Πρόκειται για τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (2 γρ./30 γρ.), μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό) και βιταμίνες (Β6, Ε). Μάλιστα, μια χούφτα καρύδια περιέχει τόση βιταμίνη Ε όση μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο!

Αλλά να δούμε για το θέμα αυτό τι λέει η κ. Γεωργία Κατσογριδάκη - κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος: Επειδή τα καρύδια περιέχουν πολύ λίπος, έχουν κακή φήμη σε ό,τι αφορά το αδυνάτισμα. Λάθος όμως. Εφόσον τρώγονται με μέτρο, τα καρύδια βοηθούν στον καταβολισμό των λιπιδίων. Πώς και αυτό; Μια χούφτα καρύδια αναζωογονεί το μεταβολισμό, ώστε αυτός να διεξάγεται έως και 11% ταχύτερα.

Ο λόγος είναι ο εξής: Τα καρύδια εκτός από 663 θερμίδες ανά 100γρ, μας παρέχουν και άφθονες πρωτεΐνες. Για να τις διασπάσει ο οργανισμός σε αξιοποιήσιμα συστατικά, χρειάζεται ενέργεια, την οποία λαμβάνει και από τα αποθέματα λίπους.

Εξάλλου τα λιπαρά οξέα των καρυδιών είναι ευεργετικά για την υγεία γατί βελτιώνουν την ελαστικότητα των αρτηριών και μειώνουν την κακή χοληστερίνη LDL. 

 GOLD SILVER

veludaveluda


 VASILARAS FINALE Monostilo2

STAVROY ELECTRONICS 2013 mikrh

KREATAGORA new FINAL