Σάββατο, 25/05/2019

Δηλαδή, είναι τόσο έξυπνοι οι άλλοι Δήμοι που "βγάζουν κι από τη μύγα ξύγκι"; ** Έχουμε ξεμείνει από μηχανήματα την ώρα που άλλοι δείχνουν τους... στόλους τους!

APORRIMMATOFORA Την ώρα που η Ρόδος "αναστενάζει" από την έλλειψη απορριμματοφόρων , αυτοκίνητα ανοιχτού τύπου , κλπ, την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι Δήμοι, παρουσιάζουν τους... στόλους από οχήματα που πήραν από τη συμμετοχή τους σε δωρεάν προγράμματα ΕΣΠΑ.

Και βέβαια, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τις δημοτικές αυτές αρχές, αλλά αντίθετα να τις επαινέσει για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και εκμεταλλεύονται τα προγράμματα που... κυκλοφορούν!

Πιο συγκεκριμένα, συνέντευξη Τύπου για το στόλο των νέων απορριμματοφόρων του Δήμου Θεσσαλονίκης, η προμήθεια του οποίου χρηματοδοτήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013, έδωσαν χθες, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, στο νέο Κεντρικό Αμαξοστάσιο του Δήμου.

Ο νέος στόλος περιλαμβάνει συνολικά... 96 οχήματα, εκ των οποίων, 50 απορριμματοφόρα, 12 μεγάλα φορτηγά, 10 βυτιοφόρα, 8 containers και ένα σάρωθρο – εκκρεμεί η προμήθεια 15 ακόμη σαρώθρων – που έρχονται να προστεθούν στον ήδη υπάρχοντα στόλο, που αριθμεί περί τα 325 οχήματα, μεγάλης, μεσαίας και μικρής χωρητικότητας.

Για έναν τομέα της καθαριότητας, ο οποίος κόστιζε ακριβά και ήταν αναποτελεσματικός, έκανε λόγο ο Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στις προσπάθειες της Διοίκησης για εξορθολογισμό και βελτίωση των υπηρεσιών Επισήμανε το γεγονός ότι το 2011 που ανέλαβε η Διοίκηση λειτουργούσαν κατά μέσο όρο καθημερινά 7 έως 10 οχήματα από τα 70 απορριμματοφόρα που διέθετε ο Δήμος.

«Η καθαριότητα κόστιζε πολύ και ήταν αναποτελεσματική» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και συνέχισε: «Κόψαμε τις πλασματικές υπερωρίες, μειώνοντας το κόστος των υπερωριών στο ένα τρίτο, με εξαίρεση φυσικά τα εξαιρέσιμα και τα κυριακάτικα. Κάναμε μεγάλους διαγωνισμούς για την επισκευή και συντήρηση των οχημάτων σε συνδυασμό με τα ανταλλακτικά από εξωτερικά συνεργεία και καταφέραμε να επισκευάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του στόλου και να το κάνουμε πάλι λειτουργικό. Βάλαμε μπρος την ανακύκλωση που μέχρι τότε κινούνταν κάτω από το 2% και έτσι μειώσαμε τον όγκο των απορριμμάτων, αποκτήσαμε έναν άλλο, νέο στόλο απορριμματοφόρων, ειδικά για την ανακύκλωση, χωρίς κόστος για το Δήμο από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Με τις κινήσεις αυτές φέραμε την καθαριότητα σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, μειώνοντας παράλληλα το κόστος αποκομιδής, αλλά και τα ανταποδοτικά τέλη κατά 20% συνολικά, στην τριετία 2011-2014».

Η πιο καθοριστική κίνηση της Διοίκησης, υπογράμμισε ο Γιάννης Μπουτάρης, ήταν η διεκδίκηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2007-2013, ώστε να αποκτήσει ο Δήμος έναν ολοκαίνουριο στόλο καθαριότητας, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος αποκομιδής, καυσίμων και συντήρησης. Σημείωσε, πάντως, ότι λόγω της γραφειοκρατίας χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια ώσπου τα νέα οχήματα να είναι «ετοιμοπόλεμα».

«Μαζί με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που σκοπεύουμε να κάνουμε στο πλαίσιο της θητείας μας, πιστεύουμε ότι το σύστημα αποκομιδής και καθαριότητας θα βελτιωθεί δραστικά, θα γίνει πιο αποτελεσματικό και θα προσομοιάζει στα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, από τη στιγμή που θα προστεθούν σε αυτό οι υπογειοποιημένοι κάδοι και τα press containers, ενώ θα προωθηθεί η κομποστοποίηση και η επανάχρηση. Όλα αυτά, βεβαίως, πρέπει να συνοδεύονται και από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των πολιτών», κατέληξε ο Δήμαρχος.

BOLAS 16 MONOSTHLO

STAVROY ELECTRONICS 2013 mikrh

 

 

 

 

 

-

 

 

KREATAGORA new FINAL