Πέμπτη, 12/12/2019

Αν δεν αντιδράσει η Κυβέρνηση ούτε για... κοτόπουλο δεν θα πρέπει να περιμένουν οι συνταξιούχοι από το πολυδιαφημιζόμενο διανεμόμενο πλεόνασμα του 2013!

XRHMATA - PSILA Την ώρα που μια μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας περιμένει με ενδιαφέρον να δει πόσα χρήματα θα πάρει από την περιβόητη και πολυδιαφημιζόμενη διανομή πλεονάσματος, και μάλιστα μαζί με τους μισθούς και τις συντάξεις του

Μάρτη, σαν δώρο, προκειμένου να περάσουν κάπως πιο ανθρώπινα το Πάσχα, έρχονται οι... κυβερνώντες της τρόικας να βάλουν φρένο στα "σενάρια"! Ή, στην... καλύτερη περίπτωση να το μετριάσουν και να δώσουν τη δυνατότητα στον κόσμο να πάρει το πολύ κανένα... κοτόπουλο!

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας protothema.gr, «φτερά» έκανε το διανεμόμενο πλεόνασμα του 2013, μετά τις πιέσεις της Τρόικας. Το τι θα δοθεί και σε ποιους θα κριθεί αυτήν την εβδομάδα, αλλά όλα δείχνουν πως η Τρόικα έχει βάλει «κόφτη» στη διανομή του, τόσο ως προς το ύψος όσο και προς τους αποδέκτες του κοινωνικού μερίσματος.

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας να ανακοίνωσε 2 δισ. ευρώ πλεόνασμα, αλλά μετά τις πιέσεις των δανειστών, το τελικό ποσό που θα διανεμηθεί θα περάσει από «σαράντα κύματα».

«Δεν αλλάζει ότι θα δοθεί το 70% της υπέρβασης» λένε τώρα στο υπουργείο Οικονομικών, «αλλά αυτό θα συζητηθεί μόλις επιστρέψει η Τρόικα. Τους έχουμε πει ποιους θέλουμε και ποιους μπορούμε να βοηθήσουμε αλλά δεν έχουν απαντήσει».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η νέα παράμετρος που βάζει τώρα η Τρόικα είναι ότι «η υπέρβαση στο πλεόνασμα του 2013 θα διανεμηθεί με βάση την εκτίμηση για την υπέρβαση που θα έχουμε για το 2014». Άρα δεν αρκεί το πλεόνασμα του 2013 να είναι διατηρήσιμο και βιώσιμο, αλλά για να διανεμηθεί πρέπει να υπάρχει και υπέρβαση και στο πλεόνασμα του 2014, για το οποίο προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Αυτό προκαλεί πολλές ενστάσεις και κινδύνους: για παράδειγμα, η Eurostat, στις οικονομικές προβλέψεις της, ανέφερε ότι υπολογίζει πως η βοήθεια προς τις τράπεζες το 2013 έφτασε στα 20 δισ. ευρώ και όχι στα 19 δισ. που έλεγε ο προϋπολογισμός. Άρα, δεν ξέρουμε ακόμη πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα ανακοινώσει τον Απρίλιο η Eurostat, πόσο θα εκτιμήσουν κυβέρνηση και Τρόικα το πλεόνασμα του 2014, ποιο είναι το 70% του πλεονάσματος του 2013 και ποια υπέρβαση εκτιμάται πως θα υπάρχει για το 2014.

Επιπλέον, η Τρόικα βάζει στόχο και ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχουν οι σχεδιαζόμενες παροχές: να έχουν «αναπτυξιακό» χαρακτήρα! Αυτή η παράμετρος επιδέχεται πολλής συζήτησης, γιατί η κυβέρνηση θεωρεί ότι και παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους μπορούν να τονώσουν εμμέσως την κατανάλωση, αλλά η Τρόικα δεν έχει απαντήσει αν δέχεται μια τέτοια εκτίμηση ή όχι.

Ό,τι όμως δεν μπορεί να διανείμει σαν παροχή, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να το δώσει για έξτρα πληρωμές για ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου.

«Στα ληξιπρόθεσμα μπορούμε να διανείμουμε όσα θέλουμε από τα Ταμειακά διαθέσιμα (σσ: δηλαδή από το περίσσευμα ρευστότητας από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013) γιατί είναι δημοσιονομικά ουδέτερες οι πληρωμές αυτές», δηλαδή δεν επιβαρύνουν τις δαπάνες αφού καλύπτουν καταγεγραμμένα χρέη.

 STAVROY ELECTRONICS 2013 aa

STAVROY ELECTRONICS 00

http://www.stavrouelectronics.gr/?

BOLAS 16 MONOSTHLO

00 EYXES TO PRWTO

 ELEHMONHTRIA-EYXES.jpg

09_ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ-ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ.jpg

06_FARMAKEIO-FINALE.jpg

 08_GLYKO-PSWMI--pasxa-22-a--.jpg

AGROTIKOS-SYNETAIRISMOS-KREMASTHS-FINALE.jpg

GIANNHS-christmas-PSHTOPWLEIO.jpg

 STAYROULAKHS--FINAL_2.jpg

 

 kastro-logo.jpg

 

 

 

-

 

 

KREATAGORA new FINAL