Πέμπτη, 23/05/2019

Το μέγαρο του Πριόρη της Γαλλίας, στην καρδιά της Οδού Ιπποτών, γνωστό ως Κατάλυμα της Γαλλίας είναι από τα ωραιότερα μνημεία που άφησαν πίσω τους οι Ιππότες

112unnamedΗ ανέγερση επιβλητικών κτιρίων αποτελούσε θέμα τιμής και γοήτρου για τους Ιππότες της Ρόδου. Το μέγαρο του Πριόρη της Γαλλίας, στην καρδιά της Οδού Ιπποτών, γνωστό ως Κατάλυμα της Γαλλίας είναι από τα ωραιότερα μνημεία που άφησαν πίσω τους οι Ιππότες.

Ανήκει στην περίοδο της γενικής ανοικοδόμησης που υπήρχε από το τέλος του 15ου αιώνα έως τις αρχές του 16ου αιώνα μ.Χ. μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν η πολιορκία από τους τούρκους του 1480 και οι φοβεροί σεισμοί του 1481.

Ο θρυλικός Emery d' Amboise, ο μετέπειτα Μέγας Μάγιστρος και ιστορικός ηγέτης των Ιπποτών και του νησιού της Ρόδου, κατά την απόκρουση της πολιορκίας των τούρκων, όταν ακόμα είχε τη θέση του Μεγάλου Πριόρη της Γαλλίας, οικοδόμησε το κατάλυμα αυτό.

Έτσι δημιουργήθηκε το Μέγαρο της «γλώσσας» της Γαλλίας όπως επίσης ονομάζεται το κατάλυμα από το Θυρεό που υπάρχει στην είσοδο και έχει αντίστοιχο σχήμα, για να το χρησιμοποιήσει ως κατοικία του. Βρίσκεται σε εξαίρετη θέση, απέναντι ακριβώς από το Νοσοκομείο των Ιπποτών. Στην είσοδο υπάρχει επιγραφή με χρονολογία 1492.

111unnamedΤο 1503 ο Έμερυ ντ' Αμπουάζ αναγορεύτηκε σε Μεγάλο Μάγιστρο καταλαμβάνοντας μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου. Σε αυτό ακριβώς το κτίριο που διακρίνεται για την αρχιτεκτονική, την διακόσμηση και την ιστορία του εδρεύει το Προξενείο της Γαλλίας στη Ρόδο καθώς ο Bompard Πρέσβης της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη το αγόρασε και μετέπειτα το δώρισε στο Γαλλικό κράτος.

Για το κτίριο αυτό υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, προκειμένου να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται από την Περιφέρεια για εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, με αφορμή την απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που παρέλαβε, με την οποία εγκρίθηκε η ανανέωση της συμφωνίας για εξακολούθηση χρήσης του μοναδικού αυτού χώρου για δράσεις πολιτισμού, επικοινώνησε με την Επίτιμη Πρόξενο της Γαλλίας στη Ρόδο, κ. Αλίκη Μοσχή-Gauguet, ενημερώνοντάς την σχετικά και της μετέφερε χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου και της Περιφερειακής Αρχής.

Την ευχαρίστησε για την αγαστή και θετική συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών και δήλωσε ότι «οι Τέχνες και ο Πολιτισμός βρίσκουν στο Κατάλυμα της Γαλλίας μια ξεχωριστή στέγη και αναδεικνύουν την μοναδικότητα και την ιστορία του κτιρίου αλλά και την διαχρονική φιλία και συμμαχία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία».

BOLAS 16 MONOSTHLO

STAVROY ELECTRONICS 2013 mikrh

 

 

 

 

 

-

 

 

KREATAGORA new FINAL