Σάββατο, 25/01/2020

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Φλεβάρη

FLEBARHS GIANNHS 5«Εργαζόμαστε, συγκρουόμαστε με όσα και όσους μας πληγώνουν, επιχειρούμε, κινούμαστε και τολμούμε. Εφαρμόζουμε μια απλή αλλά εξαιρετικά σημαντική πολιτική τακτική. Δεν αποσιωπούμε προβλήματα, ούτε υιοθετούμε πρακτικές αναβλητικότητας, χρονοντούλαπου και απόκρυψης σκόνης κάτω απ' το χαλί». Αυτά και πολλά άλλα αναφέρει στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης στην εβδομαδιαία εφημερίδα της Δωδεκανήσου «ΓΝΩΜΗ», στην οποία μιλάει για όλα στην δημοσιογράφο κ. Ρένα Βενιανάκη. Οι ερωτήσεις που του έγιναν είναι επίκαιρες και εύστοχες και ανάλογες είναι και οι απαντήσεις. Μεταξύ άλλων ερωτήθηκαν και απαντήθηκαν τα παρακάτω:

Έξι μήνες κλείνει η νέα περιφερειακή αρχή στο τιμόνι του Νοτίου Αιγαίου. Πως βλέπετε τον μέχρι τώρα απολογισμό;

Στον ανταγωνισμό των πολιτικών παρατάξεων για κυριαρχία και επικράτηση, οι δυνάμεις και οι αδυναμίες τους παίζουν καθοριστικό ρόλο. Επικράτησε η δική μας δυναμική στις Αυτοδιοικητικές εκλογές για την Περιφέρεια ενώ αντίθετα οι αδυναμίες των αντιπάλων μας οδήγησαν στην κατάρρευσή τους. Η διαπίστωση αυτή που καταγράφηκε ηχηρά στο εκλογικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την στρατηγική, ιδιοφυή και τολμηρή κίνηση μετάβασης, μιας συγκροτημένης και πανίσχυρης Δημοτικής παράταξης από τη Ρόδο, στα άγνωστα νερά και τις μακρινές θαλασσινές πολιτείες του Νοτίου Αιγαίου, μας έδωσε το πολιτικό πλεονέκτημα. Ο ίδιος ο Γιώργος Χατζημάρκος ως επικεφαλής της Παράταξης και εμπνευστής του συνολικού σχεδιασμού και του προγράμματος μας, στο οποίο δόθηκε η συμβολική ονομασία Κ2 βγήκε θριαμβευτής και πολιτικά ενισχυμένος από την αναμέτρηση. Δεν διασπάθισε το χρόνο ούτε επαναπαύθηκε στις δάφνες της νίκης. Προσπάθησε να ζυμώσει και να συνθέσει μία δυνατή ομάδα που θα αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης των Ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Δεν λογάριασε πολιτικό κόστος, ούτε έλαβε υπόψιν την τήρηση ισορροπιών και τις προσωπικές ατζέντες και φιλοδοξίες. Οι επιλογές του Περιφερειάρχη δεν θα κριθούν ούτε σε 100 μέρες, ούτε σε 6 μήνες. Ο απολογισμός θα γίνει όταν έρθει η ώρα να τεθούν στον ζυγό τα υπέρ και τα κατά. Λάθη δεν κάνει, μόνο αυτός που δεν εργάζεται, αυτός που εμπαίζει, αυτός που ασκεί πολιτική με δηλώσεις και θεωρίες. Εμείς εργαζόμαστε, συγκρουόμαστε με όσα και όσους μας πληγώνουν, επιχειρούμε, κινούμαστε και τολμούμε. Εφαρμόζουμε μια απλή αλλά εξαιρετικά σημαντική πολιτική τακτική. Δεν αποσιωπούμε προβλήματα, ούτε υιοθετούμε πρακτικές αναβλητικότητας, χρονοντούλαπου και απόκρυψης σκόνης κάτω απ' το χαλί. Ανοίγουμε όλα τα θέματα με πρώτα τα μεγάλα και τα πιο σημαντικά, τα βλέπουμε κατάματα και τα αντιμετωπίζουμε. Αυτό συνέβη τους πρώτους 6 μήνες και ο απολογισμός μας είναι απολύτως θετικός. Αυτό θα συμβαίνει σε όλη την διάρκεια της θητείας μας. Είμαστε παντού. Στα νησιά μας, στην Ελλάδα και τον κόσμο με αστείρευτη δύναμη. Αυτό μας δίνει τη βεβαιότητα ότι θα πετύχουμε με την αυτοπεποίθηση ότι παράγουμε Αυτοδιοικητική, νησιωτική και Εθνική πολιτική.

Στο δικό σας τομέα, ποια ζητήματα προχώρησαν;

Στον τομέα μου προχώρησαν όλα τα ζητήματα και πολλά ακόμα θέματα εξελίσσονται θετικά. Από την πρώτη κιόλας μέρα που ανέλαβα καθήκοντα προσπαθώ να παράγω έργο. Παρέλαβα το μείζον πρόβλημα της εν γένει λειτουργίας των ελαιουργείων και αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται μια απολύτως πετυχημένη, παραγωγική περίοδος με ιδιαίτερα αυξημένη εσοδεία ενός σπουδαίου Εθνικού μας προϊόντος όπως το ελαιόλαδο. Διαχειρίστηκα την κατάσταση ακραίας υποστελέχωσης των Υπηρεσιών, τις αδειοδοτήσεις των τεχνικών επαγγελμάτων, τα δικαιολογητικά και τις άδειες λειτουργίας επιχειρήσεων που υπάγονται στη Διεύθυνση Βιομηχανίας και πρόσφατα κάθε θέμα που αφορά το Τμήμα Περιβάλλοντος. Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην τονίσω ότι πέραν των θεματικών μου υποχρεώσεων μετείχα ανελλιπώς στις δραστηριότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την επίτευξη των μεγάλων μας στόχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη νησιωτικότητα.
Η άμεση προσαρμογή της νέας Περιφερειακής Αρχής στην πραγματικότητα που παρέλαβε, της προσέδωσε φυσική επαφή με τις ανάγκες και τα ζωτικά ζητήματα που υπάρχουν σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.

Ο σχεδιασμός σας για το επόμενο διάστημα ποιος είναι; Που θα ρίξετε το βάρος;

Από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη σε κρίσιμους και ζωτικής σημασίας τομείς για το Νότιο Αιγαίο, δίνω ιδιαίτερο βάρος στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό, ακολουθώντας τους άξονες και τις αρχές της Παράταξης, σε συνδυασμό με τις δικές μου ικανότητες στις οποίες πιστεύω και την τεράστια Αυτοδιοικητική εμπειρία μου καθώς από νεαρή ηλικία μετέχω της Αυτοδιοίκησης, κάνοντας το πρώτο μου βήμα ως υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης σε μεγάλο Καποδιστριακό Δήμο και στη συνέχεια ασκώντας Διοίκηση από θέσεις ευθύνης όπως Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του ενιαίου Δήμου Ρόδου. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που εκτελέστηκαν ποτέ στη νησιωτική Ελλάδα, το Φράγμα Γαδουρά οδεύει προς λειτουργική ολοκλήρωση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το νερό που μας προσφέρουν οι αυξημένες βροχοπτώσεις δεν θα καταλήγει στη θάλασσα όπως συμβαίνει σήμερα, με το φράγμα να υπερχειλίζει ήδη από τις αρχές του 2011, αλλά θα φτάνει στο ποτήρι του καταναλωτή με άριστη ποιότητα και χωρίς να εξαντλούμε με λειτουργία εκατοντάδων γεωτρήσεων, τους υδροφόρους ορίζοντες και τους φυσικούς μας πόρους. Μέγα κεφάλαιο για την ανάπτυξη, την ηλεκτροδότηση και την ενεργειακή επάρκεια των νησιών μας είναι η διασύνδεση του Νότιου Αιγαίου με το δίκτυο και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ηπειρωτικής χώρας. Στόχος μας είναι να παράγεται καθαρή ενέργεια και να εντάσσονται οι ΑΠΕ στο ενεργειακό μας δυναμικό με ορθό σχεδιασμό και κατάλληλη χωροταξία. Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας στις οποίες προΐσταμαι ως Αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων και επίσης Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού, περιλαμβάνουν και πολλές άλλες δράσεις για τις οποίες επίσης υπάρχει σχεδιασμός καθώς η Αυτοδιοίκηση ποτέ δεν έπαυσε να αποτελεί και ελεγκτικό μηχανισμό. Αναφέρομαι στα τεχνικά επαγγέλματα και στην καταπολέμηση της μαύρης αγοράς εργασίας με διεξαγωγή ελέγχων στις οικοδομές σε χώρους εργασίας υδραυλικών, ηλεκτρολόγων και επαγγελματιών που για να εργαστούν πρέπει να διαθέτουν την άδεια που προβλέπει ο νόμος. Οι έλεγχοι αρχίζουν, τα πρόστιμα είναι βαριά και όλοι όσοι θέλουν να απασχολήσουν επαγγελματίες σε οικοδομικές τους δραστηριότητες και τεχνικές εργασίες πρέπει να φροντίζουν αυτοί που θα επιλεγούν να έχουν άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός τους και να εργάζονται νόμιμα.

Με το "ζήτημα" του Χαράλαμπου Κόκκινου τι γίνεται; Είναι οριστικά εκτός παράταξης;

Για εύλογες αιτίες υπάρχει άρση της εμπιστοσύνης του Περιφερειάρχη προς το πρόσωπο του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου. Η διαπίστωση αυτή είναι σαφής, αντικειμενική και ουδείς μπορεί να την αμφισβητήσει. Ως γνωστόν «το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» και δεν χρειάζεται να προστεθεί κάτι άλλο.

Προκύπτει ξανά θέμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ...Τι λέτε;

Η νησιωτικότητα και η προάσπιση κάθε μέτρου υπέρ των νησιών και των νησιωτών, αποτελεί κορυφαία ευθύνη της Αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων της. Εκφράζω την κάθετη αντίθεση μου, ως Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και δεν μπορώ να σιωπήσω απέναντι σε αδικαιολόγητες και επικίνδυνες για τα νησιά μας προθέσεις. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, αν και στην πράξη πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο και επιβεβαιώνεται ο χαρακτηρισμός του Αθηνοκεντρικού κράτους που έχει η χώρα μας. Η ζωή σε μικρό ή μεγαλύτερο νησί είναι δύσκολη. Τοπική οικονομία δεν υπάρχει μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου των λίγων μηνών. Ο Περιφερειάρχης και η Περιφερειακή Αρχή έδειξε έμπρακτα τη σθεναρή στάση της στο θέμα, την ιστορική νύχτα της 30ης Νοεμβρίου προς 1η Δεκεμβρίου 2014, όταν και λίγο έλειψε να πέσει η τότε κυβέρνηση. Είναι ξεκάθαρες, καταγεγραμμένες και ισχυρές οι θέσεις μας για το θέμα. Αναζητούμε στήριξη στον δίκαιο αγώνα για διατήρηση κάθε μέτρου που ενισχύει τη νησιωτικότητα και όσους ζουν, εργάζονται και δημιουργούν στο Αιγαίο χωρίς να έχουν όσα στην ηπειρωτική χώρα θεωρούνται δεδομένα, χωρίς δυνατότητα εύκολης και οικονομικά ανεκτής μετακίνησης και επικοινωνίας, ούτε υποδομές στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στις Συγκοινωνίες και σε κάθε άλλο τομέα της καθημερινότητας. Θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή κάθε δίκαιου αγώνα, διεκδικώντας με πάθος και χωρίς φόβο.

Φαντάζομαι ότι έχετε επισκεφθεί τα περισσότερα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Πως θα χαρακτηρίζατε την περιφέρεια μας;

Χαρακτηρίζω την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως την μεγαλύτερη και σημαντικότερη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ηπείρων, Θρησκειών, Πολιτισμών και Γεωπολιτικών επιδιώξεων, ανά τους αιώνες. Εδώ γεννιέται και ζητά την ολοκλήρωση της η έννοια της νησιωτικότητας που περιέχεται στο Ελληνικό Σύνταγμα αλλά μένει γράμμα κενό στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα. Το Αιγαίο όμως χάριν της θέσης και της ιστορίας του, θα επιβιώνει και πάντα θα ξεχωρίζει. Σε κάθε του νησάκι θα βρίσκουμε έναν μικρό ναυτίλο να μας λέει με φωνή ποιητή «Τα παιδικά μου χρόνια είναι γεμάτα καλαμιές. Ξόδεψα πολύν άνεμο για να μεγαλώσω».

 STAVROY ELECTRONICS 2013 aa

STAVROY ELECTRONICS 00

http://www.stavrouelectronics.gr/?

BOLAS 16 MONOSTHLO

00 EYXES TO PRWTO

 ELEHMONHTRIA-EYXES.jpg

09_ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ-ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ.jpg

06_FARMAKEIO-FINALE.jpg

 08_GLYKO-PSWMI--pasxa-22-a--.jpg

AGROTIKOS-SYNETAIRISMOS-KREMASTHS-FINALE.jpg

GIANNHS-christmas-PSHTOPWLEIO.jpg

 STAYROULAKHS--FINAL_2.jpg

 

 kastro-logo.jpg

 

 

 

-

 

 

KREATAGORA new FINAL