Κυριακή, 26/01/2020

Μια σπάνια φωτογραφία: Κρεμαστενή μαθήτρια φωτογραφίζεται την ημέρα της Απελευθέρωσης (7 Μαρτίου 1948)

DWDWKA KORITSIA EPETEIOS 2Η φετινή πρόσκληση της Δημοτικής Κοινότητας Κρεμαστής για την τοπική επέτειο της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα έχει στην πρώτη της σελίδα τη φωτογραφία 12 κοριτσιών ντυμένων με παραδοσιακή στολή του κάθε νησιού. Αλλά και μια έκπληξη, την οποία, ενδεχομένως, πολλοί να μην την περίμεναν.

Πρόκειται για μια  φωτογραφία που τραβήχτηκε στο Μαντράκι την ημέρα του επίσημου εορτασμού της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου (7-3-1948). Μάλιστα, στη συνέχεια, ακολούθησε η παρέλαση και μια δεύτερη φωτογραφία έξω από το Δημαρχείο με τα κορίτσια και το Γαβριήλ Χαρίτο.

Τα κορίτσια, λοιπόν, που φωτογραφήθηκαν είναι οι απόφοιτες της 6ης Γυμνασίου του 1948 (6 στον αριθμό). Επειδή, μάλιστα, δεν επαρκούσαν, οι υπόλοιπες 6 ήταν μαθήτριες της 5ης Γυμνασίου προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός 12.

Ανάμεσα σ΄ αυτές μπορεί κανείς να διακρίνει με με τη στολή ΚΑΡΠΑΘΟΣ την πρόσφατα αποβιώσασα Αλίκη Παπακωνσταντίνου του Μιχαήλ μετέπειτα σύζυγο Βλασίου Σοκορέλου .

Να υπενθυμίσουμε, ότι η οικογένειά της βρισκόταν για 9 χρόνια (1939-1948) στην εξορία του πατέρα της δασκάλου Μιχαήλ Παπακωνσταντίνου από την Ιταλοκρατία στους Κουμάδες Καρδίτσας. Όταν έγινε η ενσωμάτωση και έφυγαν οι κατακτητές η οικογένεια επέστρεψε και η Αλίκη Παπακωνσταντίνου ολοκλήρωσε την τελευταία χρονιά του Γυμνασίου στη Ρόδο.

Επίσης με τη στολή ΡΟΔΟΣ είναι η Μαρουλίτσα Βενετοκλή , με τη στολή ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ η Ελένη Σκουλή και με τη στολή ΚΑΛΥΜΝΟΣ η Μπιλλιά Ρουσσέτου. (Κι αν βέβαια, κάποιος γνωρίζει τις υπόλοιπες κοπέλες, μπορεί να μας το επισημάνει).

Η φωτογραφία περιλαμβάνεται στο λεξικό της εγκυκλοπαίδειας ΗΛΙΟΣ στο λήμμα «Δωδεκάνησα»

DWDWKA KORITSIA EPETEIOS

 STAVROY ELECTRONICS 2013 aa

STAVROY ELECTRONICS 00

http://www.stavrouelectronics.gr/?

BOLAS 16 MONOSTHLO

00 EYXES TO PRWTO

 ELEHMONHTRIA-EYXES.jpg

09_ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ-ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ.jpg

06_FARMAKEIO-FINALE.jpg

 08_GLYKO-PSWMI--pasxa-22-a--.jpg

AGROTIKOS-SYNETAIRISMOS-KREMASTHS-FINALE.jpg

GIANNHS-christmas-PSHTOPWLEIO.jpg

 STAYROULAKHS--FINAL_2.jpg

 

 kastro-logo.jpg

 

 

 

-

 

 

KREATAGORA new FINAL