Σάββατο, 18/01/2020

Το έθιμο του Αγίου Ανδρέα, του «Τρυποτηγανά» ή «Τρυποτηγανιτή», αναβιώνουν οι Ροδίτες

LOUKOUMADES 3 2

Το έθιμο του Αγίου Ανδρέα, αναβιώνουν και πάλι, όπως κάθε χρόνο, οι Ροδίτες, με μπροστάρηδες τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του νησιού μας.

Σύμφωνα μάλιστα με το έθιμο, όποιες νοικοκυρές αμελούσαν να φτιάξουν λουκουμάδες τέτοια μέρα, ο Άγιος τις τρυπούσε το τηγάνι για να τις τιμωρήσει.

Πρόκειται ακόμη για ένα έθιμο «θερμαντικό» για το κρύο που αρχίζει, δεδομένου ότι ο Άγιος Ανδρέας θεωρείται προάγγελος του χειμώνα που ακολουθεί, καθώς «αντρειεύει», και δυναμώνει το κρύο. Σύμφωνα ακόμη με την εκκλησιαστική παράδοση: Όταν ο Ιησούς βρισκόταν σε περιοδεία με τους Μαθητές του διδάσκοντας και κηρύττοντας, βρέθηκε στο χωριό του Αποστόλου Ανδρέα.

Ο Ανδρέας Τον προσκάλεσε στο σπίτι του μαζί με τους υπόλοιπους. Φτάνοντας όμως εκεί, η γυναίκα του τον ενημερώνει ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά νερό, αλεύρι, λάδι και μέλι.

Ο Ανδρέας ανησυχεί, αλλά αμέσως σκεπτόμενος τι μπορεί να γίνει, πρότεινε στην γυναίκα του μαζί με όλα αυτά που υπάρχουν να φτιάξει τηγανίτες, για να φάνε ο Ιησούς και οι Μαθητές Του.

LOUKOUMADES e

Αξίζει, τέλος, ν΄ αναφερθεί ότι, στη Σορωνή, με την πλούσια πολιτιστική δράση, τα παλαιότερα χρόνια, παρέες νέων ντυμένων με ένα σεντόνι ως «κάοι» (φαντάσματα) ανέβαιναν σε σκεπές σπιτιών και με ένα σχοινί κατέβαζαν από την καπνοδόχο ένα σιδερένιο μικρό δοχείο «προκαλώντας» τις νοικοκυρές να το γεμίσουν με λουκουμάδες.

 

 STAVROY ELECTRONICS 2013 aa

STAVROY ELECTRONICS 00

http://www.stavrouelectronics.gr/?

BOLAS 16 MONOSTHLO

00 EYXES TO PRWTO

 ELEHMONHTRIA-EYXES.jpg

09_ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ-ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ.jpg

06_FARMAKEIO-FINALE.jpg

 08_GLYKO-PSWMI--pasxa-22-a--.jpg

AGROTIKOS-SYNETAIRISMOS-KREMASTHS-FINALE.jpg

GIANNHS-christmas-PSHTOPWLEIO.jpg

 STAYROULAKHS--FINAL_2.jpg

 

 kastro-logo.jpg

 

 

 

-

 

 

KREATAGORA new FINAL