Τετάρτη, 22/01/2020

Ο Ιερός Ναός του Αρχάγγελου Μιχαήλ, στην Ελευσίνα! Το έχτισαν οι Συμιακοί και πραγματοποιούνται αρκετές εκδηλώσεις

ARXAGGELOS MIXAHL ELEYSINA

Ίσως πολλοί να μην το γνωρίζουν, και ίσως να είναι μια ευκαιρία για να το πληροφορηθούν: Οι πρώτοι Συμιακοί πήγαν στην πόλη της Ελευσίνας περίπου το 1912, διότι δεν άντεχαν την «ιταλοποίηση» που τους επέβαλαν οι Ιταλικές αρχές, αφήνοντας το όμορφο νησί τους που τότε ήταν ιταλοκρατούμενο!

Και φυσικά αξίζει να επισημανθεί ότι, πήγαν στην Ελευσίνα, όχι σαν πρόσφυγες ή εσωτερικοί μετανάστες, αλλά σαν αυτοεξόριστοι! Δεν άργησαν μάλιστα να αφομοιωθούν πλήρως με το τοπικό στοιχείο. Εργάσθηκαν σκληρά και μπόρεσαν γρήγορα να δημιουργήσουν στη δική τους συνοικία, τα Συμιακά, τα δικά τους σπιτικά. Με την προκοπή τους και την αξιοπρέπεια που τους διέκρινε κατάφεραν να ενσωματωθούν απόλυτα με το ντόπιο στοιχείο.

Στην Ελευσίνα, με μπούσουλα τη θάλασσα, ξεκίνησαν να εργάζονται σαν ψαράδες, λιμενεργάτες, ιδρύοντας και το σωματείο λιμενεργατών Ελευσίνας, αλλά και στα εργοστάσια της περιοχής.

Ο σύλλογος το Νοέμβριο του 1999, πραγματοποίησε το όνειρο όλων των Συμιακών που ήταν η ανέγερση ενός ναού στο όνομα του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στην παραλία της Ελευσίνας. Η υλοποίηση του έργου αυτού ήταν μεράκι των πρώτων συμιακών. Περνούσε από γενιά σε γενιά και μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες πήρε σάρκα και οστά το Νοέμβριο του 1999.

'Έτσι λοιπόν κάθε χρόνο, από τότε, στις 7 & 8 Νοεμβρίου, στη γιορτή Του, γίνεται μεγάλο πανηγύρι με πλήθος κόσμου και κεράσματα από τον σύλλογο.

Τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, γυναίκες του συλλόγου φτιάχνουν τα Ακούμια, τους ιδιαίτερους λουκουμάδες της Σύμης που είναι το γλυκό της Πρωτοχρονιάς και σε εκδήλωση τα μοιράζουμε μαζί με ευχές, στα μέλη του συλλόγου.

Στα πλαίσια του λαογραφικού φεστιβάλ που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ελευσίνας, η παρουσία μας συνοδεύεται εκτός του χορευτικού μας συγκροτήματος, με παραδοσιακά γλυκά και φαγητά.

Κάθε χρόνο επίσης, στη διάρκεια του καλοκαιριού, πραγματοποιείται εκδρομή στη Σύμη όπου τα μέλη φιλοξενούνται στο μοναστήρι του Μιχαήλ Αρχαγγέλου του Πανορμίτη.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Σύμης, πραγματοποιούνται το καλοκαίρι, συναυλίες στο παρκάκι των Συμιακών με συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

Τέλος, το φθινόπωρο, πραγματοποιείται η εκδήλωση «μπύρα» με γαριδάκι συμιακό που μεριμνούν και φέρνουν από τη Σύμη, προσφέροντάς το στα μέλη του Συλλόγου.

 STAVROY ELECTRONICS 2013 aa

STAVROY ELECTRONICS 00

http://www.stavrouelectronics.gr/?

BOLAS 16 MONOSTHLO

00 EYXES TO PRWTO

 ELEHMONHTRIA-EYXES.jpg

09_ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ-ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ.jpg

06_FARMAKEIO-FINALE.jpg

 08_GLYKO-PSWMI--pasxa-22-a--.jpg

AGROTIKOS-SYNETAIRISMOS-KREMASTHS-FINALE.jpg

GIANNHS-christmas-PSHTOPWLEIO.jpg

 STAYROULAKHS--FINAL_2.jpg

 

 kastro-logo.jpg

 

 

 

-

 

 

KREATAGORA new FINAL