Τρίτη, 12/11/2019

Για να μην ξεχνάμε τη παράδοση! Φθινοπωρινά γλυκά της παλαιάς Σύμης (Γράφει Χλόη Αττιτή)

KROUKOUKKA κρουκουκκα βραστα

Από μικρή στριφογύρναγα στα πόδια της γιαγιάς, όταν στεκόταν με ευλάβεια δίπλα στη "τσιμιά" και με μια μακριά ξύλινη κουτάλα ανακάτευε το φαγητό !

Οι μυρουδιές μου έσπαγαν την μύτη κι εκείνη ήταν σαν να μίλαγε στο φαγητό , σαν να το χαΐδευε!

Από πολύ μικρή άρχισα να κάνω περιηγήσεις στον ιερό χώρο του "μαειριού" , να κλέβω μυστικά και συνταγές και να καταγράφω κάθε κίνηση της μάνας ή της γιαγιάς , όταν έπλασαν κουλούρια , συνίγλια, τούρτες νηβατές ή τύλιγαν με περίσσια τέχνη και σβελτάδα γιαπράκια!

XLOH ATTITH

Δεν ήξερα τότε, ότι όλα αυτά καταγράφονταν στην μνήμη , ζωγράφιζαν γευστικούς πίνακες που η αγάπη μου για την παράδοση του νησιού μου, με ωθεί να τους εκθέσω, να τους κάνω γνωστούς στους νέους ανθρώπους , μια και τα περισσότερα έχουν παραγγονιστεί κι η ταχυφάγος ζωή μας έβγαλε από τα περισσότερα σπίτια παραδοσιακές παλαιές συνταγές
Η Συμιακιά έβρισκε τρόπο να... "καλοταΐσει" την πολυμελή οικογένειά της, με απλά αγνά υλικά από το περβόλι, το βουνό ή την θάλασσα

KROUKOUKKA κρουκουκκο

Η διατροφή των συμιακών βασιζόταν στα ψάρια, τα μαλάκια και τα φρούτα της θάλασσας, τα όσπρια, τα χόρτα , το κυνήγι , στα φρούτα και τα φρέσκα λαχανικά.

Το κρέας έμπαινε στο τραπέζι τα Χριστούγεννα, τη Λαμπρή , της Παναγιάς τον Δεκαπενταύγουστο και τις Αποκριές !Ολο τον υπόλοιπο χρόνο έμπαινε κάθε Κυριακή ή δεύτερη Κυριακή Τα πουλερικά ( όρνιθες , διάνοι) καθώς και το κυνήγι, (κοτσύφια, πέρδικες), έδιναν λύση στις ανάγκες τους

Το άγονο και άνυδρο έδαφος τους χάριζε εξαιρετικά φρούτα , που κατανάλωναν σε μεγάλες ποσότητες όπως σύκα - φρέσκα και ξερά- σταφύλια , φραγκόσυκα -φρέσκα και ξερά- ρόδια, μούσμουλα, αππίδια , κρούκουκκα! Εδώ θα σταθούμε ! Στα μικρά , ευλογημένα και λίγο στιφόξυνα κατακίτρινα κρούκουκκα (επιστ. ονομασία: κράταιγος), που σε άλλα μέρη συναντάται σαν Μουρτζιά, τρικοκιά, μπουρμπουτσελιά κ.α. Της Σύμης είναι το σπανιότερο και γευστικότερο είδος. Τα κρούκουκκα ήταν η χαρά του φθινοπώρου για τους πιτσιρικάδες που πήγαιναν στο  "στέσιμο" ( ξώβεργα) αλλά και τους μεγάλους, που τα είχαν πάντα στις τσέπες τους και σκότωναν την ώρα και ξεγελούσαν την πείνα τους την ώρα της αναμονής , μέχρι να πιαστούν πουλάκια στο.. μεξάξι! Οι νοικοκυρές τα είχαν για άλλη χρήση Τα έκαναν μαρμελάδα και πελτέ , τα έκλειναν σε μεγάλα γυάλινα βάζα και είχαν κουμπάνια , όλο τον χρόνο ! Η συλλογή τους ήταν δύσκολη και επίπονη γιατί όσο κι αν έστρωναν σεντόνια κάτω από το δέντρο , μόλις το κούναγαν οι καρποί έτρεχαν να κρυφτούν ανάμεσα στα πετραδάκια και τα ...γκρεμάρια ! Εκεί φαινόταν η πονηριά της μάνας ή της μάμμης ! έβαζαν τα παιδιά να τα μαζέψουν, που ήταν σβέλτα , τάζοντας διάφορα, όπως : "όποιος μαέψει τα πιο πολλά θα του πάρω τορόνι!!" (συμιακά το μαντολάτο)

Μια λοιπόν κι οι συμιακές μάζευαν τα κρούκουκκα μετά την πρώτη βροχή, είπα να κάνουμε Μαρμελάδα και πελτέ , να μαθαίνουν και οι καινούριες νοικοκυρές !

ΣΥΝΤΑΓΗ για μαρμελάδα !

Μαζεύουμε κρούκουκκα , τα καθαρίζουμε από τα φυλλαράκια , τις πετρούλες και τα πλένουμε πολύ καλά Τα βάζουμε σε κατσαρόλα τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν( περίπου μια ώρα) Σουρώνουμε το νερό και δεν το πετάμε Τα αφήνουμε να κρυώσουν τόσο , όσο να δέχεται το χέρι μας την θερμοκρασία και τα σφίγγουμε μέσα σε μεγάλο σουρωτή που το έχουμε βάλει μέσα σε κατσαρόλα η λεκάνη να βγαίνει εκεί ο χυμός , που είναι σαν χυλός Μην προσθέτετε νερό.

Οταν μείνουν μόνο τα κουκούτσια και ο φλούδες , μετράμε για κάθε 5 ποτήρια χυμό , ένα κιλό ζάχαρη ή αν το θέλετε ζυγισμένο, 1250 γρ. χυμό για 1 κιλό ζάχαρη

Αν η ζάχαρη σας φαίνεται πολύ και θέλετε να αφαιρέσετε για κάποιο λόγο , κάντε το Τα κρούκουκα , όπως τα κυδώνια και τα μήλα έχουν πολύ πηκτίνη και η μαρμελάδα θα δέσει Σαν μυρωδικό βάζουμε ένα ξυλάκι κανέλα ή ένα φύλλο πατριάρχη (αρμπαρόριζα)

Για τον ΠΕΛΤΕ χρησιμοποιούμε το ζουμί που δεν πετάξαμε , μετρώντας 1 ποτήρι ζουμί και 1 1/2 ζάχαρη

Οταν δέσει το σιρόπι έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και είναι σαν ζελέ που κόβετε με μαχαίρι !!

Πολλές νοικοκυρές πρόσθεταν και μερικές αγριοαχλάδες (γκόρτσια) αν έβρισκαν

 STAVROY ELECTRONICS 2013 aa

STAVROY ELECTRONICS 00

http://www.stavrouelectronics.gr/?

BOLAS 16 MONOSTHLO

 

 

 

 

 

 

-

 

 

KREATAGORA new FINAL