Κυριακή, 19/01/2020

Με αφορμή τη σημερινή γιορτή της Παναγίας στην ΚΡΕΜΑΣΤΗ: Αξέχαστες στιγμές, από την περίοδο της κατοχής αλλά και αργότερα

KREMASTH 44a

ΣΗΜΕΡΑ γιορτάζει η Κρεμαστή. Η κωμόπολη της Ρόδου κι ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού. Βρίσκεται 12 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα, στην βορειοδυτική ακτή του νησιού.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο οικισμό που έχει αναπτυχθεί κατά μήκος κυρίως του κεντρικού δρόμου που οδηγεί από την Ρόδο στις παραλίες και τα θέρετρα της δυτικής ακτής. Πανόραμα του χωριού δεκαετία 40 - 50. Στο κέντρο της Κρεμαστής υπάρχει ο ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον οποίο φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Είναι ένας από τους γνωστούς χώρους λατρείας των Ροδίων, όπου συρρέουν κάθε 15 Αυγούστου μέχρι και τις 23 Αυγούστου πιστοί από τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα για το πανηγύρι.

KREMASTH 46
Στην θέση του ναού υπήρχε άλλος ναός μικρότερος, αλλά εξίσου γνωστός, ο οποίος οικοδομήθηκε το 1839, ήταν ρυθμού βασιλικού και αφιερωμένος στην κοίμηση της Θεοτόκου Μαρίας, την οποία ονομάζουν οι προσκυνητές Παναγιά Καθολική. Ο σημερινός ναός είναι ένα μείγμα διαφόρων ρυθμών, με ένα τρούλο, ο οποίος υψώνεται 23 μέτρα πάνω από το δάπεδο του ναού και 10 μέτρα πάνω από την οροφή του ναού. Σε απόσταση 40 μέτρων βρίσκεται το κωδωνοστάσιο, ένας λευκός πύργος που υψώνεται στα 20 μέτρα και με εμβαδόν βάσης 16 μέτρων.

KREMASTH 448
Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, μετά από αυτή των Ιπποτών, η Κρεμαστή ακολούθησε τη μοίρα των υπόλοιπων τουρκοκρατούμενων περιοχών ζώντας με φτώχεια, εξαθλίωση και καταπάτηση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Κατά την περίοδο της ιταλοκρατίας η Κρεμαστή αντιστάθηκε.
Στις αρχές του 1913 οργανώθηκαν συλλαλητήρια με το αίτημα της ένωσης με τον εθνικό κορμό. Τα συλλαλητήρια αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν ο δήμαρχος Κ. Κεφαλάκης και ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Αναστ. Βρόντης και να εξοριστούν στην Αθήνα.

Μετά από σειρά διαδηλώσεων ακολούθησαν τα παλλαϊκά συλλαλητήρια του 1919 (γνωστά ως το αιματηρό Πάσχα του 1919), με δύο νεκρούς στο γειτονικό Παραδείσι. Η αναγγελία των θανάτων αυτών στο εκκλησίασμα του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κρεμαστή οδήγησε το εκκλησίασμα σε ζητωκραυγές και συνθήματα υπέρ της ένωσης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Κατά την περίοδο της ιταλοκρατίας η Κρεμαστή αντιστάθηκε.

KREMASTH 47
Στις αρχές του 1913 οργανώθηκαν συλλαλητήρια με το αίτημα της ένωσης με τον εθνικό κορμό. Τα συλλαλητήρια αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν ο δήμαρχος Κ. Κεφαλάκης και ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Αναστ. Βρόντης και να εξοριστούν στην Αθήνα.
Μετά από σειρά διαδηλώσεων ακολούθησαν τα παλλαϊκά συλλαλητήρια του 1919 (γνωστά ως το αιματηρό Πάσχα του 1919), με δύο νεκρούς στο γειτονικό Παραδείσι. Η αναγγελία των θανάτων αυτών στο εκκλησίασμα του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κρεμαστή οδήγησε το εκκλησίασμα σε ζητωκραυγές και συνθήματα υπέρ της ένωσης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

KREMASTH 44ss

KREMASTH 44r

 STAVROY ELECTRONICS 2013 aa

STAVROY ELECTRONICS 00

http://www.stavrouelectronics.gr/?

BOLAS 16 MONOSTHLO

00 EYXES TO PRWTO

 ELEHMONHTRIA-EYXES.jpg

09_ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ-ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ.jpg

06_FARMAKEIO-FINALE.jpg

 08_GLYKO-PSWMI--pasxa-22-a--.jpg

AGROTIKOS-SYNETAIRISMOS-KREMASTHS-FINALE.jpg

GIANNHS-christmas-PSHTOPWLEIO.jpg

 STAYROULAKHS--FINAL_2.jpg

 

 kastro-logo.jpg

 

 

 

-

 

 

KREATAGORA new FINAL