Κυριακή, 15/12/2019

Μια ιστορική Μονή, που πολλοί Ροδίτες υποστηρίζουν πως και στις ημέρες μας κάνει θαύματα!

KAMMYRI aa

Πολλοί Ροδίτες, ίσως να μην το γνωρίζουν, αλλά το Καμμυρί είναι ένα από τα πιο ωραία μοναστήρια του νησιού μας. Διαθέτει μια εξαιρετική θέα, ένα εκπληκτικό καμπαναριό αλλά και πολλούς οντάδες, (επτά συνολικά), στους οποίους έμεναν οι επισκέπτες, ανάμεσα στους οποίους και αρκετοί γνωστοί και σημαντικοί άνθρωποι όπως, ο βασιλιάς Παύλος ο Α΄ και η γυναίκα του Φρειδερίκη!

Η Ιερά Μονή του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Καμμυριώτη βρίσκεται πάνω στον ομώνυμο λόφο, περίπου 4 χιλ. Β.Δ. του χωριού Μάσσαρι. Η πρώτη ιστορική αναφορά γίνεται από τον ηγούμενο Νείλο της Μονής Αρταμίτη, σε μιαδιαθήκη που συνέταξε το 1181 και βρίσκεται εγγεγραμμένο σε έναν Κώδικα του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού στο χωριό Απόλλωνα.

KAMMYRI aeΗ επόμενη αναφορά γίνεται περί το 1600. Η μονή αναφέρεται ως Σταυροπηγιακή σε επιστολή του Μητροπολίτη Ρόδου Κάλλιστου. Αυτό σημαίνει πως κατείχε σπουδαία θέση ανάμεσα στα Μοναστήρια της Ρόδου. Σήμερα η μονή περιλαμβάνει Βυζαντινή εκκλησία σταυροειδή με τρούλο.

Στο σημείο που υπήρχε παλαιότερα διώροφο ηγουμενείο, τώρα βρίσκεται ένας μικρός κήπος. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχουν ίχνη από παλαιότερες τοιχογραφίες και μια μεγάλη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ζωγραφισμένη σε λαμαρίνα, η οποία καλύπτει παλαιότερη τοιχογραφία στην οποία η μορφή του Αγίου ήταν τόσο άγρια που λέγεται πως μια φορά μια έγκυος τρόμαξε τόσο πολύ που έχασε το παιδί της!

Στις 12 Φεβρουαρίου του 1579 έγινε σημαντική μάχη μεταξύ 600 περίπου Τούρκων και 80 Ροδιτών επαναστατών στο φαράγγι που βρίσκεται κοντά στη Μονή με συνολικά 147 νεκρούς. Η παράδοση θέλει ακόμα τις ψυχές των σκοτωμένων να πλανιούνται στην περιοχή.

Η μονή στα παλαιότερα χρόνια γιόρταζε στις 6 Σεπτεμβρίου, που γιορτάζετε το εν Χώναις Θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Εκείνη την εποχή όμως ήταν ο τρύγος και οι κάτοικοι της γύρω περιοχής ασχολούνταν με τα αμπέλια, κι έτσι, σιγά - σιγά, σταμάτησαν να το εορτάζουν.

Αργότερα αποφάσισαν να γιορτάζουν στις 13 Ιουλίου που είναι η σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ. Στις 12 Ιουλίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι που ίσως λίγοι να το γνωρίζουν.

Και το πιο αξιοθαύμαστο; Θαύματα κάνει ακόμα και στις μέρες μας, ενώ έντονη είναι η "παρουσία" του σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων του χωριού στους οποίους μάλιστα και εμφανίζεται!

 STAVROY ELECTRONICS 2013 aa

STAVROY ELECTRONICS 00

http://www.stavrouelectronics.gr/?

BOLAS 16 MONOSTHLO

00 EYXES TO PRWTO

 ELEHMONHTRIA-EYXES.jpg

09_ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ-ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ.jpg

06_FARMAKEIO-FINALE.jpg

 08_GLYKO-PSWMI--pasxa-22-a--.jpg

AGROTIKOS-SYNETAIRISMOS-KREMASTHS-FINALE.jpg

GIANNHS-christmas-PSHTOPWLEIO.jpg

 STAYROULAKHS--FINAL_2.jpg

 

 kastro-logo.jpg

 

 

 

-

 

 

KREATAGORA new FINAL