Τρίτη, 20/08/2019

Περιμένουν να πιάσουν "καλές τιμές" στο καρπούζι, και στο πεπόνι! ** Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία τρώγοντας καρπούζι και πεπόνι!


KARPOUZI Υπάρχουν κάποιοι παραγωγοί, μπορεί να περιμένουν αυτές τις μέρες να πιάσουν "καλές τιμές" στο καρπούζι, αλλά η τιμή του ολοένα και κατεβαίνει, βάζοντάς τους σε δικαιολογημένο προβληματισμό, αν θα πρέπει τελικά να κόψουν ή όχι! Βέβαια, κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους, ξεκίνησαν να "κόβουν" μεγάλες ποσότητες, και ό,τι τους βγει!

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι, "ζημιά" κάνουν και τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ του νησιού μας, (όπως επίσης και κάποιοι μικροπωλητές), που βρίσκοντας καλές τιμές τα πουλάνε σε χαμηλά, για την εποχή επίπεδα!

Από κει και πέρα, να δούμε το θέμα κι από πλευράς υγείας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως:

KARPOUZIA 000Το καρπούζι όχι μόνο περιέχει λίγη ζάχαρη, κατ' ακρίβεια, την μισή απ' αυτή που περιέχει ένα μήλο (!), και καθόλου λίπη, αλλά περιέχει και πολλές άλλες πολύ σημαντικές και ωφέλιμες ουσίες, που ίσως λίγη να το γνωρίζουν:

-Βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη, οι οποίες προστατεύουν από διάφορους καρκίνους. Επίσης η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των μολύνσεων και κάποιων ουσιών που επιταχύνουν την γήρανση του οργανισμού

-Βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και τη νυκτερινή όραση και βοηθά κάποια κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού, τα λεμφοκύτταρα, να καταπολεμούν τις μολύνσεις
-Βιταμίνη Β6, που συμβάλλει στην παραγωγή κάποιων ουσιών, οι οποίες με την σειρά τους είναι υπεύθυνες για πολύ σημαντικές λειτουργίες όπως είναι η αντιμετώπιση του άγχους και του πανικού και γενικά μας κάνουν να νιώθουμε καλά
-Κάλιο, το οποίο συμβάλλει στην ρύθμιση της λειτουργίας της καρδίας και της πίεσης του αίματος
-Φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν το παχύ έντερο στις κινήσεις του και έτσι βοηθούν ενάντια στην δυσκοιλιότητα (να ένας ωραίος τρόπος να ξεφορτωθείτε την δυσκοιλιότητα: να τρώτε συχνά φρούτα και λαχανικά τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες!)
-Λυκοπένιο, που είναι η ουσία που δίνει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες, στο καρπούζι και σε όλα τα άλλα κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Το λυκοπένιο είναι ουσία που έχει καλές επιδράσεις στον οργανισμό και περιέχεται περισσότερο στο καρπούζι παρά στις ντομάτες. Άτομα που δεν τους αρέσουν οι ντομάτες μπορεί να παίρνουν το λυκοπένιο από την πίτσα, το κέτσαπ ή άλλες σάλτσες. Ορίστε λοιπόν ένα καλό νέο για τους μη-ντοματοφάγους: Μπορούν να πάρουν το λυκοπένιο που χρειάζονται από το καρπούζι, μια απολαυστική και πολύ ωφέλιμη εναλλακτική λύση!
Να λοιπόν που το καρπούζι είναι τελικά άξιο της προσοχής μας με όλα του τα εσωτερικά πλεονεκτήματα (θρεπτικά συστατικά) και όχι μόνο τα εξωτερικά!
Πέρα, όμως, από τα προαναφερόμενα, ξέρετε, αλήθεια, πώς να διαλέξετε το καλύτερο καρπούζι; Οι... καρπουζοφάγοι λένε ότι είναι πολύ απλό! (Εμένα μου λες!). Πρέπει πρώτα - πρώτα να διαλέξετε ένα καρπούζι που να έχει συμμετρικό σχήμα αλλά να μην έχει χτυπήματα ή κοψίματα. Ένα καλό καρπούζι πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθος του αφού αποτελείται από τόσο νερό. Τέλος, γυρίστε το και προσπαθήστε να βρείτε ένα σημείο πάνω στο καρπούζι που να είναι κίτρινο. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο ακουμπούσε το καρπούζι στο έδαφος όταν ωρίμαζε. Βρήκατε το τέλειο καρπούζι!

peponia01

Με την ευκαιρία, όμως, ας μην ξεχνούμε και το πεπόνι, το οποίο είναι επίσης ένα πολύ δροσιστικό φρούτο με εξαιρετική γλυκιά γεύση.
Περιέχει και αυτό σημαντικές ποσότητες καλίου, βιταμίνης C και βήτα-καροτίνης όπως και το καρπούζι. Σημαντικό είναι ότι η βιταμίνη C στο πεπόνι καταστρέφεται πολύ γρήγορα όταν αυτό βρεθεί εκτεθειμένο στον αέρα γι' αυτό μην χάνετε χρόνο αφού κόψετε το πεπόνι σας... φάτε το γρήγορα!
Παράλληλα το πεπόνι (αλλά και το καρπούζι) έχει διουρητική δράση, δηλαδή σε προκαλεί να επισκεφτείς την τουαλέτα, λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που περιέχει. Το πεπόνι είναι ένα από τα πιο δύσπεπτα φρούτα, κάτι όχι και τόσο καλό, δυσκολεύεται δηλαδή ο οργανισμός να το χωνέψει.
Λέγεται πως η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα (μπορείτε αν θέλετε να το δοκιμάσετε με μάσκα προσώπου!) και βοηθά στην μείωση της ακμής κατά την εφηβεία (πολύ σημαντικό αυτό)!
Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι, τόσες περισσότερες ουσίες περιέχει. Για να βοηθήσετε τους γονείς σας να επιλέξουν το πιο "ωφέλιμο" πεπόνι, μυριστείτε το! Τα ώριμα πεπόνια έχουν γλυκιά οσμή και είναι βαριά. Αν πάρετε ένα πεπόνι που δεν έχει αποκτήσει ακόμα γλυκιά οσμή, αφήστε το μερικές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κόψετε.

 STAVROY ELECTRONICS 2013 aa

STAVROY ELECTRONICS 00

http://www.stavrouelectronics.gr/?

BOLAS 16 MONOSTHLO

 

 

 

 

 

 

-

 

 

KREATAGORA new FINAL