Δευτέρα, 27/05/2019

Φωτογραφικό ρεπορτάζ του Nicolas Nanev από τη χθεσινή συζήτηση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

NN1 5231

Tον τρόπο εφαρμογής του μέτρου που αφορά το Μεταφορικό Ισοδύναμο (ΜΙ) ανέλυσε σε εκδήλωση χθες το βράδυ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε νωρίτερα, ο συμπατριώτης μας Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός κατά την διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε και την επέκτασή του και στις αεροπορικές συγκοινωνίες.

NN2 1474

Πιο συγκεκριμένα, πλαισιωμένος από τον Γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ νότιας Δωδεκανήσου κ. Αντώνη Αποστολίδη και παρουσία άλλων στελεχών του κόμματος τοπικά, ο κ. Σαντορινιός, ξεκίνησε με μία αναφορά στη νησιωτική πολιτική, λέγοντας ότι αυτή «δεν είναι μόνο ένα μέτρο, δεν είναι μόνο μία γραμμή στο Σύνταγμα» αλλά νησιωτική πολιτική σημαίνει να έρθουν επιπλέον γιατροί στα νοσοκομεία, να βελτιωθεί η ακτοπλοΐα, και στο τελευταίο νησί να ανοίγουν τα σχολεία την πρώτη μέρα του σχολικού έτους χωρίς φωτοτυπίες.

NN1 5227

Ακόμη, νησιωτική πολιτική είναι τα νησιά που δεν έχουν νερό να έχουν και «να μην ξοδεύουμε τζάμπα λεφτά για να μεταφέρουμε το νερό με υδροφόρες». Όπως είπε, όλα αυτά έγιναν και είναι νησιωτική πολιτική.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό ανέφερε ότι κάθε χρόνο το ελληνικό κράτος ξόδευε πέντε εκατομμύρια ευρώ για να μεταφέρει με υδροφόρες νερό στα νησιά μας. Αυτό, όμως, τελείωσε αφού σε λίγες ημέρες ξεκινάει η αφαλάτωση στα νησιά που έχουν ανάγκη και από τις αρχές του 2019 δεν υπάρχουν ιδιώτες που να μεταφέρουν νερό.

NN1 5243

Για το Μεταφορικό Ισοδύναμο (ΜΙ)
Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην εφαρμογή του ΜΙ και ανέλυσε τον τρόπο εφαρμογής του. Μάλιστα έκανε λόγο για μία δικαίωση για αυτούς που το κυνήγησαν, και αναφέρθηκε στον αείμνηστο Δήμαρχο Τήλου Τάσος Αλιφέρης και τον πρώην Δήμαρχο Λειψών και επικεφαλής περιφερειακής παράταξης κ. Μπενέτο Σπύρου. Είπε, όμως, ότι εφαρμόζεται κάπως διαφορετικά αφού εκείνοι μιλούσαν μόνο για τις άγονες γραμμές ενώ η σημερινή κυβέρνηση αναφέρεται σε όλες τις επιβατικές γραμμές ενώ περιλαμβάνει και τα εμπορεύματα και τα καύσιμα.

NN1 5247

Στη συνέχεια ανέφερε ότι το ΜΙ έχει μία Αρχή και τρεις πυλώνες: Η Αρχή είναι ότι κανένας δεν πρέπει να πληρώνει περισσότερα για την ίδια απόσταση, ανεξάρτητα από το πιο είναι το μεταφορικό μέσο με το οποίο κινείται. Αυτό σημαίνει ότι οι νησιώτες επιβάτες δεν πρέπει να επιβαρύνονται το κόστος. Για να γίνει αυτό, το Κράτος θα τους καταβάλει τη διαφορά που είναι ίση με τη χερσαία μεταφορά. Άρα, πρόκειται για μία αρχή ισότητας στη μεταφορά και τρεις πυλώνες: Εισιτήρια, εμπορεύματα και καύσιμα.

NN1 5263

Στο σημείο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός επανέλαβε ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν έχει σχέση με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και δήλωσε: «Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ είναι μία μάχη που ακόμα δίνουμε στα ευρωπαϊκά φόρα, είναι κάτι το οποίο πραγματικά ήτανε μία ήττα για τα νησιά μας και δεν μασάω εγώ τα λόγια μου αλλά δεν έχει σχέση με αυτό. Το ΜΙ ήταν αίτημα σαράντα ετών όλων των νησιωτών και γίνεται πράξη».

NN1 5276

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα για το μειωμένο ΦΠΑ παραμένει ανοιχτό στην Ευρώπη γιατί η Επιτροπή είχε προτείνει να μην υπάρχουν καθόλου διαφοροποιήσεις στο ΦΠΑ αφού το προσωρινό καθεστώς φορολόγησης στην Ευρώπη καταργείται και γίνεται μόνιμο και η πρόταση της Επιτροπής ήταν να μην υπάρχουν εξαιρέσεις. Έτσι θεωρούν ότι αυτή η μάχη κερδίζεται και όταν θα μετατραπεί σε μόνιμο καθεστώς θα μπορούν να έχουν καλύτερα νέα.

NN1 5293

Στη συνέχεια, προέβη σε κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου: Καταρχήν, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για να μπει κάποιος στο ΜΙ καθώς όλοι οι πολίτες που έχουν φορολογική έδρα στα νησιά έχουν το δικαίωμα να μπουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του TAXIS και να πάρουν τον μοναδικό αριθμό νησιώτη.

NN1 5329

Αυτόν θα τον χρησιμοποιήσουν στο πρακτορείο και στο τέλος του μήνα στο λογαριασμό τους θα μπουν τα χρήματα δίχως να χρειάζεται να κάνουν τίποτα άλλο. Επίσης, κάθε τέλος του μήνα θα μπαίνουν τα χρήματα για τα ταξίδια μέχρι τις 25 του μήνα ενώ από τις 26 και μετά θα μεταφέρονται στον επόμενο. Για τους επιχειρηματίες το ποσό είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

NN1 5337

NN1 5381

NN2 1332

NN2 1572

BOLAS 16 MONOSTHLO

STAVROY ELECTRONICS 2013 mikrh

 

 

 

 

 

-

 

 

KREATAGORA new FINAL