Τετάρτη, 17/07/2019

Οργάνωση για την αντιμετώπιση του Bullying στα Δωδεκάνησα (Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΗΣ)

51533342 1917833568326954 9042699092177715200 n

Πρόσφατα ιδρύθηκε στα Δωδεκάνησα με απόφαση του Πρωτοδικείου Ρόδου μια αστική/ανθρωπιστική και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

εταιρία/οργάνωση με μοναδικό σκοπό και αντικείμενο της δραστηριότητάς της, την αντιμετώπιση του εκφοβισμού/βίας, διεθνώς ως Mobbing –Bullying.

Όπως μας δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης, αν. συνταξιούχος Κοινωνικός Λειτουργός κ. Νικολής Γεώργιος ο οποίος ήδη την δεκαετία του 1990 έγραφε άρθρα στην Σουηδία για το σχολικό Mobbing – Bullying και διατέλεσε και τομεαρχης για την αντιμετώπιση του εργασιακού εκφοβισμού Workplace Bullying του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου αλλά και προσκεκλημένος σε τηλεοπτικές εκπομπές με αντικείμενο την αντιμετώπιση του σχολικούεκφοβισμού/βίας, «Σκοπός της εταιρίας όπως περιγράφεται στο καταστατικό μας είναι να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των διαφόρου είδους μορφών εκφοβισμού/κακοποίησης όπως είναι η εργασιακή ( WORKPLACEBULLYING ), η σχολικήβία, SCHOOLBULLYING αλλά και διαφόρων άλλων μορφών όπως είναι και ο κοινωνικόςκαι διαδικτυακός εκφοβισμός Social Bullying ώστε και μέσω των δράσεων μας να καταπολεμηθεί όσο είναι δυνατόν καλύτερα αυτό το πολύ αρνητικό εργασιακό, σχολικό και κοινωνικό φαινόμενο που προσβάλει βάναυσα την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα του θύματος.

51964405 230423444576504 8816850255552184320 nΗ Εταιρεία/οργάνωσηόπως περιγράφεται στο καταστατικό μας είναι μη κερδοσκοπικούχαρακτήρα, πολιτικά ανεξάρτητη και υπερασπίζεται προληπτικάαλλά και κατασταλτικάμε ανθρωπιστικά, νομικά και επιστημονικά κριτήρια την προστασία και τα δικαιώματα των θυμάτων του εργασιακού εκφοβισμού,/ψυχικής κακομεταχείρισης (Mobbing-WorkplaceBullying) και σχολικού εκφοβισμού/σχολικήβία, όπως και άλλουείδους μορφής Bullying, ανεξαρτήτως θρησκείας, ηλικίας, φύλλου, καταγωγής και εθνικότητας.

Για την επίτευξη του σκοπού της η εταιρεία/οργάνωση μαςαξιοποιείτην επαγγελματική υπάρχουσα εμπειρία που υπάρχει μεταξύ των ιδρυτών της, καθότι ένας από τους ιδρυτικούς εταίρους της που είναι και ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, είναι Κοινωνικός Λειτουργός με διεθνή επαγγελματική εμπειρία, τις υπάρχουσες επιστημονικές γνώσεις επί του αντικείμενου που υπάρχουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και την ισχύουσα εργασιακή νομοθεσία, Ελληνική και Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εμπειρία αντιμετώπισης του φαινόμενου Bullying που ήδη υπάρχει σε αντίστοιχες ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις και επιστημονικές έρευνες, όπως και την ισχυρή βούληση των συμβαλλομένων μελών, υποστηρικτώνγια την καταπολέμηση αυτού του πολύ βλαβερού και απάνθρωπου, κοινωνικού φαινόμενου σε συνεργασία και με τις αρχές.Το φαινόμενο του εκφοβισμού/καταπίεσης/κακοποίησης/βίας, ψυχικής και σωματικήςτο γνωστό και ως Mobbing – Bullying όπως είναι ο διεθνήςορισμός του, τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανησυχητικές κοινωνικές διαστάσεις διεθνώς αλλά και στην χώρα μας. Βάση και των διεθνών ερευνών των τελευταίωνχρόνωνπου έγιναν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται πανευρωπαϊκά στην τρίτη θέση όσον αφορά το εργασιακό εκφοβισμό/κακοποίηση workplacebullying και στην τέταρτηθέση στον σχολικό εκφοβισμό/σχολικήβία, schoolbullying.

49671162 220563732180876 4808475643199094784 nΣε αυτά συγκαταλέγονται και οι διαφόρου τύπου μορφές Bullying που δεν τις συναντάμε στους χώρους της εργασίας η στα σχολεία αλλά τις συναντάμε σε άλλους κοινωνικούς χώρους όπως είναι οι σύλλογοι και διάφορες οργανώσεις όπου υπάρχουν ομάδες ανθρώπων διότι προϋπόθεση για να αναπτυχτεί μια κατάσταση εκφοβισμού/κακοποίησης Mobbing-Bullying είναι να υπάρχειο χώρος όπου και συνυπάρχουν το θύμακαι ο δράστης/νταής και μαζί του η ομάδα των υποστηρικτών/συνεργών του στην κακοποίηση αυτό λέγεται εργασιακός χώρος, ή σχολικός, ή κοινωνικός όπου και δραστηριοποιείται τουλάχιστον μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι και συμβάλουν στην κακοποίηση ως συνεργοί ενεργοί η παθητικοί.

Ενεργά αυτοί που συμμετέχουν στην κακοποίηση με βρισιές, προσβολές, απαξιωτικουςχαρακτηρισμούς (λεκτικήβία) κατά του θύματοςαλλά και σε πιο βίαιες καταστάσεις όπως είναι τα σπρωξίματα, οι κλωτσιές, τα χτυπήματαδιαφόρουείδους (σωματική βία) και υπάρχουν και οι παθητικά συνεργοί της κακοποίησης και είναι αυτοί που βλέπουν και γνωρίζουν την κακοποίηση και δεν αντιδρούν ούτε την καταγγέλλουν αλλά απλά είναι απαθείς θεατές. Στις μορφές Bullying συγκαταλέγεται και ο διαδικτυακός εκφοβισμός η λεγόμενη ρητορική μίσους και απαξίωσης κατά του θύματος.

51562017 2227263897334675 6365831712441630720 n

Οι ευκαιριακού τύπου προσβολές και μεμονωμένα φαινόμεναδεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως Mobbing-Bullying αλλά απαιτείται ένα σχετικό χρονικό διάστημα κακοποίησης για να χαρακτηριστεί ως Bullying και φυσικάπρέπει να υπάρχει ο δράστης/νταήςπου είναι μπροστάκαιακολουθουν οι συνεργοί του στην κακοποίησηοι οποίοι και δρουν οργανωμένα κατά του θύματος. Τα θύματα είναι συνήθωςικανά και χαρισματικάάτομα που ξεχωρίζουν για την προσωπικότητα και τις ικανότητες τους και είναι αυτό που δημιουργείκαι αισθήματαζήλειας από τον δράστη/ες οι οποίοι και με διαφόρουςτρόπουςμέσω της ψυχολογικής καταπίεσης ή και σωματικής βίας ή και τα δυο μαζί συγχρόνως, προσπαθούν να μειώσουν την αξία και προσωπικότητα του θύματος για να το κάνουνόργανο τους ώστε να το ελέγχουν. Σε αρκετέςπεριπτώσειςγια να το επιτύχουν αυτό βρίσκουντο θύμανα είναι μόνο του και αβοήθητοη είναι ένα αδύναμοάτομοπου λόγο της καταστάσεωςτου δεν μπορεί να αντιδράσεικαι αυτό κάνει πιο εύκολο το «έργο» του νταή/δράστη και των συνεργών του, ειδικά όταν δεν αντιδρά ο περίγυροςόποτε και το θύμαμένειμόνο του καιαβοήθητο. Ηυπόθεση του νεαρού Γιακουμάκη που συγκλόνισε την Ελλάδα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αφού τα στατιστικά στοιχεία και έρευνες δείχνουν άνοδο του εκφοβισμού σε διάφορες μορφές τα δε αποτελέσματα του εκφοβισμού/βίαςBullying κατά του θύματος είναι διαφόρουείδουςκαιαντιδράσεων. Έχουμε περιπτώσεις διεθνώς που θύματα του Bullying γύρισαν στον χώρο που κακοποιηθήκαν και εκδικήθηκανμε τον χειρότερο τρόποαυτούςπου τα κακοποίησαν. Και έχουμε και τις πιο ήπιες αντιδράσεις με την αναγκαστική αποχώρηση του θύματος από τον χώρο της κακοποίησης και αλλαγή περιβάλλοντος, ή είναι αυτό εργασιακόςχώρος, η σχολείο η άλλος χώρος, με σκοπό για να προστατευτεί το θύμααπό την περαιτέρωκακοποίηση. Και υπάρχουν και οι σπάνιεςπεριπτώσεις που αντί να μετακινηθεί το θύμα από τον χώροόπου και εκδηλώνεται το Bullying, μετακινείται ο δράστης της κακοποίησης, αναλόγως και της καταστάσεωςπου επικρατεί και τις ενέργειες που θα κάνουν οι αρχές αν καταγγελθεί ο εκφοβισμόςBullying.

Αν δεν δοθεί άμεση και κατάλληλη βοήθεια στο θύμα του Bullying αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην υγεία του θύματος που μπορεί να φτάσει μέχρι την αναπηρία ή και την ολική καταστροφή της υγείας του μέχρι και στην αυτοκτονία αν το θύμα είναι αδύναμος χαρακτήρας και δεν προσφύγει και καταγγείλει εγκαίρως στις αρχές την κακοποίησή του.

51541560 294475534576528 3714874809545392128 n

Οι αρχές πρέπει να αντιδράσουν άμεσα ώστε ναπροστατευτείτο θύμαπριν η κακοποίηση φτάσει σε δραματικάαποτελέσματα, όπως αυτό που έγινε με τον άτυχομαθητή τον Γιακουμάκηαλλά και με άλλαπεριστατικά τα οποίαποτέ δεν είδαν το φως της δημοσιότητας η που δεν καταγγέλθηκαν στις αρμόδιεςαρχές.Σκοπός των δραστηριοτήτων και λειτουργίαςτης οργάνωσης μας δεν είναι να αντικαταστήσειη να ανταγωνιστείτις ήδηυπάρχουσεςδομές, υπηρεσίες και αντίστοιχες οργανώσεις η τον ρόλο του κράτουςαλλά θα συμμετάσχουμε και εμείςως συμπληρωματική οργάνωση σε συνεργασίαμαζί τους και ειδικά με την αστυνομία και τις Εισαγγελικές αρχές για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του Mobbing-Bullyingστην χώρα μας και ιδιαιτέρως στην περιοχή της Δωδεκανήσου που είναι και η έδρα μας. Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε την στήριξηκαι διεθνώνοργανισμών όπως είναι ο Ο.Η.Ε. με  την οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτή αποφασίστηκε το 1948 και που αφορά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπιναδικαιώματααφού η κακοποίηση του θύματος του Mobbing-Bullying είναι συγχρόνως και μια βάναυσηπαραβίαση της αξιοπρεπείας του και των ανθρωπίνωνδικαιωμάτων του. Σε αυτά προστίθεται και ο πυλώνας των κοινωνικώνδικαιωμάτων των πολιτών της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης όπως αυτόςδιαμορφώθηκετελευταία το 2017 στην σύσκεψηκορυφής της Ε.Ε. που έγινε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, καθώς και η Ελληνικήνομοθεσίαεπί του θέματος. Πιστεύουμε στην στήριξηκαι της Ροδιακήςκοινωνίας σε αυτήν την σοβαρήπροσπάθεια μας για την καλύτερηαντιμετώπιση των διαφόρωνμορφώνεκφοβισμού/κακομεταχείρισης Bullying στον τόπο μας. Προϋπόθεση για να παρέμβουμε σε καταστάσεις κακοποίησης Bullying πρέπει να μας το ζητήσει το θύμα η οι συγγενείς του και αν το θύμα αν είναιμαθητής η ανήλικο,οι γονείς του.

Επίσης δεχόμαστε προσκλήσεις από διάφορες οργανώσεις όπως ανθρωπιστικές οργανώσεις, σχολικές όπως οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, συνδικαλιστικά σωματεία αλλά και εταιρίες στην πρόληψη και καταστολή του κοινωνικού, σχολικού και εργασιακού εκφοβισμού ώστε να τους μεταφέρουμε τις γνώσεις μας μέσω συμβουλευτικής υποστήριξης, συνδιαλέξεων και ομιλιών στα θέματα που αφορούν το Mobbing-Bullying.

Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες και οργανώσεις μπορούν να μας επικοινωνήσουν στο E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και για επείγουσες καταστάσεις στο 6972155476 ».

 

BOLAS 16 MONOSTHLO

 

STAVROY ELECTRONICS 2013 mikrh

 

 

 

 

 

-

 

 

KREATAGORA new FINAL