Τετάρτη, 17/07/2019

Όλοι εύχονται στα νησιά μας να μην αρρωστήσουν! Όμως υπάρχει μια καταγγελία, από τη Σύμη, που "ταράσσει" τα νερά

SYMH 1114

Το είχαμε επισημάνει πολλές φορές! Πως οι κάτοικοι των νησιών μας, είναι πραγματικά ήρωες. Και μόνο ότι διαβιούν κάτω από απίστευτες συνθήκες, που αφορούν την υγεία τους, (χωρίς Νοσοκομεία, και χωρίς γιατρούς!), είναι άξιο αναφοράς! Και είναι άξιο αναφοράς, γιατί από τις ελλείψεις αυτές έχουν χαθεί ακόμη και ζωές! Όπως ακριβώς η περίπτωση που καταγγέλλει ο κ. Κώστας Μισσός, από τη Σύμη, που έχασε τον πατέρα του, γιατί στο γειτονικό μας νησί δεν είχε έναν έμπειρο γιατρό, να του προσφέρει όλες εκείνες τις πρώτες βοήθειες και να τον σώσει!

Κι αξίζει, πραγματικά να διαβάσει κανείς την επιστολή που έστειλε στην οποία αναφέρει τα εξής ενδιαφέροντα:

«Ονομάζομαι Κώστας Μισσός. Ζω στη Σύμη και θα ήθελα να φωνάξω σε όλον τον κόσμο τον πόνο που νιώθω για τον άδικο χαμό του πατέρα μου Νικόλα, μέσα σε λίγες ώρες, εξαιτίας της αδιαφορίας των αρμοδίων για εμάς τους νησιώτες - τους καταραμένους της άγονης γραμμής που μας θυμούνται μόνο σε προεκλογικές περιόδους.

Ο πατέρας μου –γεννηθείς το 1935- ήταν ένας δυνατός, ζωντανός άνθρωπος -ένα θηρίο- που δεν αρρώστησε ποτέ. Την Τρίτη 8/1 επισκέφτηκε τον αγροτικό γιατρό εξαιτίας της συχνοουρίας που του παρουσιάστηκε την προηγούμενη ημέρα. Αυτός, χωρίς καν να τον εξετάσει του είπε ότι δεν μπορεί να του γράψει κάτι, «όμως την Τετάρτη έρχεται κλιμάκιο γιατρών με ουρολόγο ανάμεσά τους».

Την Παρασκευή πρωί 11/1 τον βρίσκω σε άσχημη κατάσταση. Ήταν κάτωχρος, είχε έντονο φούσκωμα, δεν μπορούσε να αναπνεύσει και τα πόδια του ήταν πολύ πρησμένα. Μόνος του περπάτησε μέχρι το ιατρείο όπου μια γιατρός του κλιμακίου, γενικής ιατρικής, το μόνο που έκανε ήταν να τον ακροασθεί στην πλάτη για μερικά δευτερόλεπτα, παρόλο που ο αδελφός μου της απαρίθμησε όλα τα συμπτώματα (πρήξιμο ποδιών, δύσπνοια κ.λπ).

Η διάγνωσή της: Δεν έχεις τίποτα! Του έγραψε αιματολογικές εξετάσεις οι οποίες λόγω των απαγορευτικών θα έπρεπε να γίνουν την επόμενη εβδομάδα στη Ρόδο, και τον άφησε να φύγει. Το μεσημέρι ξάπλωσε για λίγο, αλλά επειδή ένιωσε έντονη δυσφορία, σηκώθηκε και κάθισε σε μία καρέκλα. Τηλεφωνήσαμε στον αγροτικό γιατρό ο οποίος ήλθε με μια φορητή συσκευή παροχής οξυγόνου και ένα μηχανάκι που μπαίνει στο δάχτυλο για να μετρά το οξυγόνο στο αίμα, τα οποία δεν λειτουργούσαν!

Τον ξάπλωσε στο κρεβάτι για να τον εξετάσει και συνειδητοποιώντας την κρίσιμη κατάσταση του πατέρα μου, τηλεφωνεί στη γιατρό που τον εξέτασε το πρωί, ζητώντας της να έλθει αμέσως. Κατεβαίνω μερικά σκαλιά πιο κάτω από το σπίτι να περιμένω τη γιατρό και αυτή εμφανίστηκε 35-40 λεπτά αργότερα. Μέχρι να φτάσουμε στο σπίτι ο πατέρας μου είχε αφήσει την τελευταία του πνοή. Του έκανε ηλεκτροσόκ με έναν φορητό απινιδωτή που είχε φέρει μαζί της, αλλά ήταν πλέον πολύ αργά.
Παρόμοιο περιστατικό συνέβη την περασμένη εβδομάδα με ηλικιωμένη συμπατριώτισσά μας την οποία ο αγροτικός γιατρός δεν ήθελε να στείλει στη Ρόδο, επειδή της διέγνωσε «ένα απλό κρυολόγημα»! Παρόλα αυτά, μόλις έφθασε η γυναίκα στο νοσοκομείο την εισήγαγαν αμέσως στην εντατική όπου και εξακολουθεί να νοσηλεύεται.
Κατηγορώ τις αρχές του τόπου επειδή από τότε που έφυγαν από το νησί η κ. Χαρίκλεια Ανδρουτσοπούλου και ο κ. Τσαμπίκος Ξάνθος - γιατροί έμπειροι - δεν έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες για να έρθουν σε ένα νησί 2700 κατοίκων (πολλαπλάσιων το καλοκαίρι) γιατροί έμπειροι, παρά μόνο κάθε λίγο και λιγάκι έρχονται αγροτικοί, μαθητευόμενοι γιατροί, που κακά τα ψέματα, μαθαίνουν πάνω στην πλάτη μας.
Έχτισαν καινούργιο ιατρείο στο Χωριό, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και 3-4 χρόνια. Κάνοντας ένα πέρασμα στη Διαύγεια του Δήμου Σύμης θα σας απαριθμήσω τα ποσά που διατέθηκαν στο νησί με αφορμή τις πλημμύρες του 2017: 455.000 ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία οικισμών Σύμης, 510.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών λιμένος Σύμης από τη θεομηνία, 487.577,37 ευρώ για την ανάπλαση κεντρικής πλατείας Σύμης, 105.700,34 ευρώ για την αποκατάσταση βλαβών σε διάφορους δρομίσκους, 189.002,98 ευρώ για την επισκευή οδού Σταυρός Δ. Σύμης, 7.231,13 ευρώ για την επισκευή Νηπιαγωγείου Γιαλού, 20.988,82 ευρώ για την αποκατάσταση βλαβών από θεομηνία σε υπάρχον οδικό δίκτυο, 31.934,01 ευρώ για πρόληψη βλαβών από θεομηνία σε υπάρχον οδικό δίκτυο, 24.180,61 ευρώ επισκευές δημοτικών οδών στο Χωριό. Σύνολο: 1.831.614,26 ευρώ.
Εάν προσθέσουμε και ένα μεγάλο ποσό που διέθεσαν για μελέτες οδοποιίας και χάραξης δρόμων: 221.632,74. Σύνολο: 2.053.248 ευρώ!
Κονδύλι για να φέρουν 2 γιατρούς στο νησί, δεν μπορεί να βρεθεί!
Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω "Ντροπή σας κύριοι!" Και μην τολμήσετε να εμφανιστείτε μπροστά μου ζητώντας την ψήφο μου!
Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Μισσός, κάτοικος Σύμης».

 

BOLAS 16 MONOSTHLO

 

STAVROY ELECTRONICS 2013 mikrh

 

 

 

 

 

-

 

 

KREATAGORA new FINAL