Δευτέρα, 17/12/2018

Το έθιμο του Αγίου Ανδρέα, του «Τρυποτηγανά» ή «Τρυποτηγανιτή», αναβιώνουν όπως κάθε χρόνο, οι Ροδίτες

LOUKOUMADES 3 2

Το έθιμο του Αγίου Ανδρέα, αναβιώνουν και πάλι, όπως κάθε χρόνο, άλλωστε, οι Ροδίτες, με μπροστάρηδες τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του νησιού μας.  

Σύμφωνα μάλιστα με το έθιμο, όποιες νοικοκυρές αμελούσαν να φτιάξουν λουκουμάδες τέτοια μέρα, ο Άγιος τις τρυπούσε το τηγάνι για να τις τιμωρήσει.

Πρόκειται ακόμη για ένα έθιμο «θερμαντικό» για το κρύο που αρχίζει, δεδομένου ότι ο Άγιος Ανδρέας θεωρείται προάγγελος του χειμώνα που ακολουθεί, καθώς «αντρειεύει», και δυναμώνει το κρύο.

LOUKOUMADES eΣύμφωνα ακόμη με την εκκλησιαστική παράδοση: Όταν ο Ιησούς βρισκόταν σε περιοδεία με τους Μαθητές του διδάσκοντας και κηρύττοντας, βρέθηκε στο χωριό του Αποστόλου Ανδρέα.

Ο Ανδρέας Τον προσκάλεσε στο σπίτι του μαζί με τους υπόλοιπους. Φτάνοντας όμως εκεί, η γυναίκα του τον ενημερώνει ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά νερό, αλεύρι, λάδι και μέλι.

Ο Ανδρέας ανησυχεί, αλλά αμέσως σκεπτόμενος τι μπορεί να γίνει, πρότεινε στην γυναίκα του μαζί με όλα αυτά που υπάρχουν να φτιάξει τηγανίτες, για να φάνε ο Ιησούς και οι Μαθητές Του.

LOUKOUMADES 3

Αξίζει, τέλος, ν΄ αναφερθεί ότι, στη Σορωνή, με την πλούσια πολιτιστική δράση, τα παλαιότερα χρόνια, παρέες νέων ντυμένων με ένα σεντόνι ως «κάοι» (φαντάσματα) ανέβαιναν σε σκεπές σπιτιών και με ένα σχοινί κατέβαζαν από την καπνοδόχο ένα σιδερένιο μικρό δοχείο «προκαλώντας» τις νοικοκυρές να το γεμίσουν με λουκουμάδες.

methodiko paideia6 27 11

 05 XRYSOXOEIO GRAMMATIKOU EYXES

09 ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ

04 STAYROULAKHS FINAL

 GIANNHS christmas PSHTOPWLEIO

VASILARAS FINALE Monostilo2

STAYROY XRISTOYG

 

BOLAS 16 MONOSTHLO

 

KREATAGORA new FINAL