Παρασκευή, 24/05/2019

Σε τρία περίπτερα της Κρεμαστής μπορεί να υπογράφει ο κόσμος τη διαμαρτυρία για το σχέδιο πόλης

KREMASTH DHMARXEIO KREMASTH

Σε τρία περίπτερα της Κρεμαστής μπορεί να υπογράφει ο κόσμος τη διαμαρτυρία για το σχέδιο πόλης. Και φυσικά είναι βέβαιο πως με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι κάτοικοι να εκφράσουν την αντίρρησή τους για "τις ατέλειες" που έχουν επισημανθεί εδώ και καιρό, καλώντας τους υπεύθυνους να αναθεωρήσουν κάποια σημεία του σχεδίου προκειμένου να μην υπάρχουν οι αδικίες όταν κι εφόσον αυτό αρχίσει να υλοποιείται!

Πιο συγκεκριμένα, τα περίπτερα όπου μπορεί ο κόσμος να πηγαίνει και να υπογράφει είναι της "Σταματίας", του "Βασιλάκι" και του "Σάββα". Μέχρι στιγμής, πάντως, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, ενώ όσον αφορά τη διαμαρτυρία να υπενθυμίσουμε ότι αναφέρονται τα  εξής:

ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ Ν. ΡΟΔΟΥ
Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΠΡΟΣ

1. ΔΗΜΟ ΡΟΔΟΥ Κ. ΔΗΜΑΡΧΟ
2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Κ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
3. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Κ. ΔΙΟΙΚΗΤΗ
4. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟ
5. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟ
6. ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
7. ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

Κοινοποίηση:
Δ. Σ. Δήμου Ρόδου
Λοιπές Υπηρεσίες κ.λ.π

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ

Εμείς που υπογράφουμε, κάτοικοι του οικισμού Κρεμαστής, έχουμε να επισημάνουμε σημαντικές αρνητικές πλευρές του προτεινόμενου Σχεδίου Πόλης Κρεμαστής, το οποίο οδεύει παρά τις δικές μας σοβαρότατες αντιρρήσεις για θεσμοθέτηση.

1. Το σχέδιο πόλης Κρεμαστής το οποίο ταλαιπωρείται πάνω από 30 χρόνια για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα, επεκτείνεται παρά τη θεσμοθέτηση του ΓΠΣ Πεταλούδων και των συγκεκριμένων θεσμοθετημένων ορίων, αυθαίρετα σε μια έκταση η οποία καθορίστηκε από μια γενική αναφορά γύρω από τα όρια του οικισμού και με μια σύμβαση η οποία είχε γίνει προ 20ετίας περίπου.

2. Η παραμονή της κατάστασης του οικισμού Κρεμαστής ως έχει σήμερα έχει δημιουργήσει εμπορικές και άλλες χρήσεις οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων της Κρεμαστής και των γύρω περιοχών τις οποίες έρχεται να καταργήσει ουσιαστικά το Σχέδιο Πόλης, καταδικάζοντας επαγγελματίες στην ανεργία και την υποαπασχόληση.
Σ΄αυτήν την κατάσταση οδηγεί βίαια η πεζοδρόμηση της κεντρικής οδού του οικισμού και η μεταφορά της κίνησης περιμετρικά. Η εκτίμηση της σωστής θεωρητικά λύσης της μεταφοράς της κίνησης περιμετρικά του οικισμού δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα τα οποία οι φωτισμένοι αρμόδιοι τα υποτιμούν και τα θάβουν.

3. Οι περιμετρικές οδοί οι οποίες προτείνονται για την συγκέντρωση της κυκλοφορίας από και προς το αεροδρόμιο βρίσκονται εκτός συγκεκριμένων προδιαγραφών, τις οποίες θα έπρεπε να καλύπτουν, ώστε οι οικιστικές περιοχές που περιβάλλουν να έχουν την κάλυψη της ασφάλειας στην κίνηση και ιδιαίτερα την προστασία από το θόρυβο και την μόλυνση του περιβάλλοντος.Δεν λύνουν το πρόβλημα μιας παρακαμπτήριας οδού η οποία και θα συγκεντρώνει τη τεράστια κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από αεροδρόμιο προς πόλη και αντίστροφα.Από μια πρώτη ματιά στο υφιστάμενο ανάγλυφο της γύρω περιοχής το εγχείρημα αυτό φαίνεται να είναι άτοπο, αφού δεν έχει μελετηθεί η χάραξη τους στην πράξη αλλά μόνο επί χάρτου.

4. Οι κυκλικοί κόμβοι οι οποίοι προτείνονται δεν παίρνουν υπόψη τους την γενικότερη διάταξη της κυκλοφορίας, είναι ανεφάρμοστοι και υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας περισσότερων προβλημάτων παρά τη λύση τους.

5. Εξακολουθούν τα προβλήματα αντιπλημμυρικής προστασίας, της γέφυρας του Κρεμαστενού ποταμού, του βιολογικού, της παράκτιας περιοχής τα οποία θάβονται από το προτεινόμενο σχέδιο πόλης.

6. Οι αλλαγές οι οποίες έγιναν μεταξύ της Α', Β' και Γ΄ ανάρτησης του προτεινόμενου σχεδίου πόλης Κρεμαστής είναι σημαντικές και αφορούν μεταξύ άλλων σε τροποποιήσεις και του ορίου επέκτασης του σχεδίου πόλης πέραν της οριογραμμής, η οποία έχει καθοριστεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Πεταλουδών. Οι αλλαγές αυτές ανατρέπουν τις μέχρι σήμερα ορισμένες από το ΓΠΣ χρήσεις γης και μεταβάλλουν τις αξίες των ακινήτων χωρίς προηγούμενη τροποποίηση του ΓΠΣ με σοβαρές οικονομικές και άλλες επιπτώσεις στους ιδιοκτήτες.

7. Για τις αλλαγές αυτές δεν υπήρξε ατομική ενημέρωση των ιδιοκτητών ώστε να λάβουν γνώση της διαφοροποίησης στην επέκταση με αποτέλεσμα να μην αντιληφθεί έγκαιρα ο κάθε ιδιοκτήτης τις τροποποιήσεις.

8. Συνεχίζει εν έτι 2018 να σχεδιάζεται η περιοχή της επέκτασης του οικισμού Κρεμαστής χωρίς κτηματογράφηση, εσκεμμένα για να είμαστε στο σκοτάδι σε σχέση με τις ιδιοκτησίες μας και τι ακριβώς ρυμοτομείται από το προτεινόμενο σχέδιο πόλης. Διαδικασία η οποία πρέπει να σταματήσει άμεσα προκειμένου να προχωρήσει η κτηματογράφηση και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε σχέση με τις ιδιοκτησίες.Το σχέδιο πόλης έχει άμεση σχέση με τις ιδιοκτησίες, αφορά άμεσα τη διαμόρφωση του κάθε οικοπέδου την εισφορά σε γή και χρήμα και δεν μπορεί να προχωρήσει σε θεσμοθέτηση χωρίς την πλήρη εικόνα των επιπτώσεων. Επι πλέον επιβάλλεται η κτηματογράφησηπρίν την έγκριση του Σχεδίου Πόλης και για το λόγο του κτηματολογικού κανονισμού του κτηματολογίου Ρόδου, στο οποίο η καταγραφή των ιδιοκτησιών δεν είναι με συντεταγμένες όπως στο Εθνικό Κτηματολόγιο, αλλά με ατομικά κτηματολογικά διαγράμματα ο συσχετισμός των οποίων τόσο μεταξύ τους όσο και με την υφιστάμενη κατάσταση έχει πολλές διαφοροποιήσεις.

9. Από τα παραπάνω συμπερασματικά γίνεται σαφές ότι οι μελετητές δεν έλαβαν υπόψη την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης τόσο ως προς τις χρήσεις, όσο και ως προς τα κυκλοφοριακά δεδομένα, τις σχεδιαστικές αρχές που ψηφίστηκαν και θεσμοθετήθηκαν από το εγκεκριμένο ΓΠΣ/ΣΧΟΑΠ τόσο ως προς τις χρήσεις, όσο και ως προς τις κινήσεις, τα υφιστάμενα πραγματικά δεδομένα προκειμένου να εκτιμηθεί σωστά η δυνατότητα εφαρμογής των προτεινόμενων τροποποιήσεων στην πράξη. Αντίθετα προτείνονται αποσπασματικές παρεμβάσεις τόσο ως προς τις χρήσεις γης όσο και ως προς την κυκλοφορία που εκτός του ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτες καταστάσεις και θα επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες.

.Για όλους αυτούς τους προαναφερόμενους λόγους απαιτούμε:

Α. να παγώσει οποιαδήποτε διαδικασία ολοκλήρωσης του σχεδίου πόλης Κρεμαστής έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη κτηματογράφησης.

Β. η επέκταση του σχεδίου πόλης να γίνει στα πλαίσια που προβλέπει το ΓΠΣ άλλως να ακολουθηθεί η διαδικασία τροποποίησης του ΓΠΣ.

Γ. οι περιμετρικές οδοί ταχείας κυκλοφορίας του σχεδίου πόλης να είναι δευτερεύουσες δημοτικές οδοί ή πεζόδρομοι. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να παρθεί υπόψη η κατάφωρη προσβολή του περιβάλλοντος και τα μέτρα προστασίας τα οποία είναι απαραίτητα.

Δ. να γίνει πλήρης ενημέρωση των ιδιοκτητών ώστε να αντιληφθούν κατά πόσο προσβάλλονται τα δικαιώματά τους και ανάλογα να πράξουν.

Ε. όχι στην πεζοδρόμηση του κεντρικού εμπορικού δρόμου της Κρεμαστής και να παρθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα όπως την διαπλάτυνση του δρόμου κάτω από το κάστρο ώστε η εμπορική δραστηριότητα στο κέντρο του σημερινού οικισμού να συνεχίσει τόσο για το καλό των ιδιοκτητών όσο και των καταναλωτών.

Ζ. να ληφθεί υπόψη η υφιστάμενη οικοδομική διαμορφωμένη κατάσταση του οικισμού στον σχεδιασμό και οι υφιστάμενες χρήσεις γης .

Η. να επανεξεταστεί Η πλήρης κατάργηση των έξι (6) κυκλικών κόμβων διότι είναι ανεφάρμοστοι σύμφωνα με την γενικότερη διάταξη της κυκλοφορίας, και θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα στην προσβασιμότητα της κυκλοφορίας των οχημάτων προς και από την Κρεμαστή θα αποτελέσουν δε παγίδα στους κατοίκους της Κρεμαστής αλλά και στους επισκέπτες σε περίπτωση ανάγκης διαφυγής.

Θ. Ο σχεδιασμός είναι μια πολιτικοοικονομική διαδικασία που επιφέρει αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Για την ορθολογική μελέτη και εφαρμογή του σχεδιασμού απαιτείται οι αποφάσεις να λαμβάνονται μετά από διαπραγμάτευση και συμμετοχή των πολιτών και πολύ περισσότερο των χρηστών του χώρου. Χρειάζεται να εντοπιστούν τα προβλήματα, να αναζητηθούν τα αίτια τους, και μέσα από μια συλλογική διαδικασία να προταθούν οι σωστές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις. Θα πρέπει μέσα από μια συλλογική – πολιτική διαδικασία να προκύψουν στόχοι, προσανατολισμός προς το μέλλον, όραμα. Σχεδιασμός χωρίς στόχους, προσανατολισμό και όραμα δεν έχει ούτε νόημα, ούτε πορεία, δεν αποτελεί σχεδιασμό.
Οι υπογράφοντες

 

 

BOLAS 16 MONOSTHLO

STAVROY ELECTRONICS 2013 mikrh

 

 

 

 

 

-

 

 

KREATAGORA new FINAL