Τρίτη, 26/03/2019

Μετά από πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Νοτίου: Επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης πετρελαιοειδών

BENZINADIKO 21

Μετά από σειρά πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με στόχο την επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης υγρών καυσίμων στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, προκειμένου να υπάρχει ισονομία με την ηπειρωτική Ελλάδα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προέβη σε θετική γνωμοδότηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας & Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για την λήψη της πολιτικής απόφασης, η οποία αναμένεται στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Τελευταία στη σειρά των ενεργειών της Περιφερειακής Αρχής, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, προς όφελος και άλλων νομών της χώρας, ήταν η από 03.07.2018 επιστολή του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου για θέματα Εμπορίου, Χρήστου Ευστρατίου, προς το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, με την οποίαν ζητούσε να εξεταστεί ενδεχόμενο, επιβολής ανώτατης τιμής πώλησης πετρελαιοειδών στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, διότι οι τιμές διαμορφώνονται σε ύψη που φτάνουν και τα δύο (2) ευρώ, σε αρκετά νησιά. Ο κ. Ευστρατίου υπογράμμιζε στην επιστολή του πως "το γεγονός των αυξημένων τιμών στα καύσιμα, δυσχεραίνει την καθημερινή ζωή των πολιτών στα νησιά, εν μέσω και της οικονομικής κρίσης, αλλά αποτελεί και τροχοπέδη στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, αφού πολλές φορές λειτουργεί αποτρεπτικά στην επισκεψιμότητα των νησιών και παράλληλα πλήττονται οι τοπικές επιχειρήσεις".

Στην γνωμοδότησή της η ΡΑΕ εισηγείται την επιβολή πλαφόν στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του υγραερίου κίνησης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 σε 17 νομούς της χώρας.
Πρόκειται για τους νομούς Αρκαδίας, Γρεβενών, Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κυκλάδων, Λευκάδος, Ρεθύμνης, Ροδόπης , Σάμου, Φωκίδος και Χίου.

EYSTRATIOU XrRHSTOSΤο πλαφόν στις τιμές θα ισχύει ως και την επόμενη Κυριακή και η ανώτατη τιμή θα επαναϋπολογίζεται κάθε Παρασκευή με βάση συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο που αναφέρεται στη γνωμοδότησή της ΡΑΕ και θα ισχύει από την αμέσως επόμενη Δευτέρα.
Ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, λαμβάνεται υπόψη ότι η διαμόρφωση υψηλών τιμών στα νησιά είναι αποτέλεσμα όχι μόνο του περιορισμένου ανταγωνισμού στις περιοχές αυτές, αλλά και του αυξημένου μεταφορικού κόστους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχουν ήδη ξεκινήσει την τεχνική εξέταση της προτεινόμενης μεθοδολογίας υπολογισμού του πλαφόν. Οι ανακοινώσεις αναμένονται έως τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

Επισυνάπτεται η επιστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

«Επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης πετρελαιοειδών»

Παρακαλούμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο, επιβολής ανώτατης τιμής πώλησης πετρελαιοειδών στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 3054/2002, διότι οι τιμές διαμορφώνονται σε ύψη που φτάνουν και τα δύο (2) ευρώ, σε αρκετά νησιά.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τιμή πώλησης αμόλυβδης 95 στο νησί της Πάτμου, 1,966 € ,κατά την 01-07-2018.
Το γεγονός των αυξημένων τιμών στα καύσιμα, δυσχεραίνει την καθημερινή ζωή των πολιτών στα νησιά, εν μέσω και της οικονομικής κρίσης, αλλά αποτελεί και τροχοπέδη στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, αφού πολλές φορές λειτουργεί αποτρεπτικά στην επισκεψιμότητα των νησιών και παράλληλα πλήττονται οι τοπικές επιχειρήσεις.

 

BOLAS 16 MONOSTHLO

STAVROY ELECTRONICS 2013 mikrh

 

 

 

 

 

-

 

 

KREATAGORA new FINAL