Παρασκευή, 24/05/2019

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δράσεις που αναδεικνύουν τον Πολιτισμό και την παράδοση

ΒΙΛΛΑΝΟΒΑ

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι πάντα αρωγός σε δράσεις και εκδηλώσεις τις οποίες οργανώνουν στα νησιά περιοχής ευθύνης της, οι τοπικοί πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι με σκοπό την ανάδειξη του Πολιτισμού, των εθίμων και των παραδόσεων μας. Στο πλαίσιο αυτό, στήριξε τις εξής εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Ρόδο το προηγούμενο διάστημα:

- Την 9η Γιορτή Παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Σορωνής Ρόδου 'Το Αμπερνάλλι' που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη».

Η γιορτή διοργανώθηκε με αφορμή τη διεθνή ημέρα χορού (29 Απριλίου) που καθιερώθηκε από την Unesco και έχει περιληφθεί επισήμως στις παγκόσμιες εκδηλώσεις της για την ημέρα αυτή. Φέτος, η 9η Γιορτή Παραδοσιακών χορών είχε και τον χαρακτήρα αλληλεγγύης, στηρίζοντας το Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Νοτίου Αιγαίου. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, συμμετείχαν στη γιορτή χορών διαφορετικοί πολιτιστικοί σύλλογοι της Ρόδου αλλά και παροικιακοί σύλλογοι που εδρεύουν στο νησί.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ2

- Την 11η Γιορτή της Φράουλας Παραδεισίου που πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Ιουνίου στο Παραδείσι με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδεισίου «Βιλλανόβα». Παράλληλα, έγινε και το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Χορού με στόχο να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά στις παραδόσεις. Ο Σύλλογος θέλοντας να προβάλει τον πρωτογενή τομέα, την ντόπια παραγωγή φράουλας που καλλιεργείται στην περιοχή μας, έδωσε την ευκαιρία στους ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες του νησιού, να γευτούν διάφορα εδέσματα από φράουλα και να απολαύσουν παραδοσιακούς χορούς απ' όλη την Ελλάδα που παρουσίασαν σύλλογοι από την Ρόδο και από την Κρήτη. Ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακή και λαϊκή ορχήστρα και τις δύο μέρες ενώ διατέθηκαν προϊόντα που έχουν ως βάση την φράουλα (παγωτά, ζελέ, ποτά, γλυκά κ.ά.)

- Με κεντρικό σύνθημα «Τα βιβλία παίζει» πραγματοποιήθηκε από 1η έως 4 Ιουνίου στην Αστυπάλαια το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου. Τη διοργάνωση είχε ο Δήμος Αστυπάλαιας σε συνεργασία με τη συγγραφέα Φωτεινή Κωνσταντοπούλου και την στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Για τέσσερις μέρες το νησί της Αστυπάλαιας ήταν στο επίκεντρο του Πολιτισμού. Έντεκα δημιουργοί, συγγραφείς, μουσικοί και επιστήμονες, από την Ελλάδα παρουσίασαν τα έργα τους σε μαθητές και γονείς, πραγματοποιώντας δράσεις με επίκεντρο το βιβλίο και κάλεσαν να μιλήσουν, να γράψουν, να παίξουν και να εκφραστούν δημιουργικά.

ΒΙΛΛΑΝΟΒΑ2

Σε παραλίες, σχολεία, σοκάκια, μουσεία και πλατείες με συγγραφικές εκδηλώσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια, βιωματικές δράσεις, παιχνίδια φιλαναγνωσίας, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, η μαγεία του βιβλίου θα απλωθεί σε ολόκληρο το νησί, δίνοντας στην όλη διοργάνωση μια ατμόσφαιρα γιορτής. Στα εργαστήρια οι μαθητές ενημερώθηκαν γύρω από τα θέματα οικονομίας, οδικής συμπεριφοράς, περιβαλλοντικής συνείδησης, ανάδειξης συναισθημάτων, σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς και αγάπης για διάφορες μορφές τέχνης. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία στήριξαν το Φεστιβάλ με την προσφορά παιδικών βιβλίων για την οδική ασφάλεια, όπως και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή με τη μεταφορά παιδιών από το νησί της Ανάφης για να συμμετέχουν στις δράσεις. Στο Φεστιβάλ μετείχαν (με αλφαβητική σειρά): Κατερίνα Αλεξιάδη, Λήδα Βαρβαρούση, Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού (Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Πειραιώς: Νικόλαος Φίλιππας), Μαργαρίτα Κοτσίνη, Θοδωρής Παπαϊωάννου, Κώστας Στοφόρος και η καλλιτεχνική – δημιουργική ομάδα La PetiteMarguerite (Βάσια Τσώτσου, Καριοφύλλης Γκροζούδης).

BOLAS 16 MONOSTHLO

STAVROY ELECTRONICS 2013 mikrh

 

 

 

 

 

-

 

 

KREATAGORA new FINAL