Παρασκευή, 22/03/2019

Πολύς κόσμος αναμένεται σήμερα το βράδυ στα Μαριτσά -- Πώς καθιερώθηκε η Γιορτή του "Ματσόαλου" και τι θα δουν οι επισκέπτες

MARITSA PINAKIDA a

Για τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαριτσών ο Κερωνιάτης, θα μπορούσε κανείς να μιλά για πολλές ώρες, αφού κάθε χρόνο παρουσιάζει εκδηλώσεις οι οποίες προκαλούν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που ψυχαγωγούν και διασκεδάζουν τον κόσμο. Όπως, ακριβώς, συμβαίνει με τη σημερινή γιορτή, τη Γιορτή του "Ματσόαλου", που γίνεται κάθε χρόνο στην πλατεία των Μαριτσών.

KERWNIATHS Syllogos

Ο "Κερωνιάτης", λοιπόν, ιδρύθηκε πριν 34 χρόνια (το 1984), και οι σκοποί του, συνοπτικά, είναι:

1. Η διατήρηση και ανάδειξη των πολιτιστικών μας παραδόσεων και η διαφύλαξη της πατρικής μας κληρονομιάς. Η ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων του χωριού μας.
2. Η πνευματική καλλιέργεια των κατοίκων των Μαριτσών στις επιστήμες, τις τέχνες και τα αθλήματα.
3. Η τόνωση της πνευματικής κίνησης του χωριού με ενεργοποίηση όλων των ικανών μελών ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας ή διαμονής τους.
4. Συμβολή του συλλόγου στην ωφέλιμη και εποικοδομητική ψυχαγωγία των κατοίκων του χωριού.
5. Συγκέντρωση του λαογραφικού υλικού (Μαριτσενά έθιμα, τραγούδια, διάφορα παλιά εργαλεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κεντήματα), διαφύλαξη και προβολή της πλούσιας παράδοσης του χωριού.
6. Η προστασία του περιβάλλοντος και ο εξωραϊσμός του.

MATSOALO 1

Φιλοσοφία όλων εμάς είναι, να πετύχουμε τους παραπάνω σκοπούς, όχι τόσο επιδιδόμενοι σε ειδικές πολιτισμικές εκδηλώσεις αλλά με την ανάδειξη του τρόπου ζωής μας και της καθημερινής μας συμπεριφοράς, προς μίμηση των νεοτέρων.

Τα παραδοσιακά καφενεία μας που ασφυκτιούν από νέους, τα ολονύχτια παραδοσιακά γλέντια στους ήχους της λύρας κάτω από τον πλάτανο, οι πορείες στα όρη τα Μαριτσενά με νέους και νεότερους ¨γέρους¨, οι χωριάτικοί μας γάμοι με τα παραδοσιακά φαγητά στις αυλές των πατρικών σπιτιών, είναι μόνο μερικά δείγματα της δικής μας καθημερινότητας τα οποία δεν τα προγραμματίζει κανείς για λόγους ανάδειξης, απλά συμβαίνουν, είναι ο τρόπος που ζούμε.

MATSOALO 21aa

Φυσικά, δεν μειονεκτούμε σε εκδηλώσεις. Κι ανάμεσα σ΄ αυτές είναι και του Συναληψιού (Αναλήψεως)

Η γιορτή καθιερώθηκε εδώ την χρονιά ίδρυσης του συλλόγου (1984) με πρωτεργάτες το τότε Διοικητικό Συμβούλιο, με τη συμπαράσταση πάντα της Κοινότητας και την αρμονική συνεργασία των υπολοίπων φορέων του χωριού.

Τη μέρα αυτή προετοιμάζετε επί τόπου, στη πλατεία του χωριού, σε ειδικά διασκευασμένο χώρο (εντός του κοινοτικού καταστήματος) το «ΜΑΤΣΟΑΛΟ». Η λέξη προέρχεται από την σύνθεση των λέξεων «μάτσι» και γάλα, δηλαδή Ματσό – γαλο που χάριν συντομίας κατέληξε σε «Ματσόαλο». Το «μάτσι» είναι μακρόστενα κομμάτια από ψιλοκομμένο ζυμάρι. Τα ψιλοκομμένα αυτά κομμάτια από ζυμάρι, βράζουν σε μεγάλες κανάτες από γάλα, μαζί με περίπου δέκα άλλα συστατικά, ζάχαρη, κλπ. Προκειμένου να προκύψει ένα γευστότατο έδεσμα μοναδικής απόλαυσης. Φυσικά, η προεργασία του ζυμαριού το οποίο αφού πλάσθηκε, απλώθηκε στον ήλιο για να στεγνώσει. Κατά την προετοιμασία του, κατά το ζύμωμα με τον παραδοσιακό τρόπο, προστέθηκαν καμιά δεκαριά υλικά και ουσίες, απαραίτητες για το τελικό προϊόν.

MATSOALO 2a

Η γιορτή αναβιώνει την μέρα της Αναλήψεως, όταν παλιά οι βοσκοί του χωριού μοίραζαν το γάλα τους, δωρεάν, στους συγχωριανούς τους οι οποίοι στη συνέχεια έφτιαχναν το παραπάνω Ματσόγαλο για οικογενειακή χρήση ο καθένας. Εάν δε κάποιος βοσκός, αυτή την ημέρα δεν μοίραζε το γάλα του στους συγχωριανούς, το τυρί που έφτιαχνε, ξίνιζε και το πετούσε.

Τη προετοιμασία και διανομή του Ματσόαλου, ακολουθεί μεγάλο γλέντι στην πλατεία του χωριού με ζωντανή μουσική και τα χορευτικά του Πολιτστικού Συλλόγου «Ο ΚΕΡΩΝΙΑΤΗΣ». Το Ματσόαλο μοιράζετε σε όλο τον κόσμο ανεξαιρέτως χωρίς καμιά χρέωση, προσφορά του συλλόγου και των βοσκών του χωριού.

Όλη η προετοιμασία και επεξεργασία απαιτεί την εθελοντική κινητοποίηση τουλάχιστον 20 γυναικών για περίπου 20 ημέρες οι οποίες γνωρίζουν τα μυστικά του Ματσόαλου. Επίσης απαιτεί και την ευγενή προσφορά του ειδικού στα τυριά και Ματσόαλο, Βαγγέλη Ξύρη προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέσμα.Στη συνέχεια, σερβίρετε από τα παιδιά του Συλλόγου τα οποία οργώνουν την πλατεία πάνω – κάτω για να βεβαιωθούν ότι όλοι οι επισκέπτες έχουν πάρει το κυπελάκι τους με το Ματσόαλο.

Μια πραγματικά όμορφη, ζεστή βραδιά, που είναι βέβαιο πως θα σας μείνει αξέχαστη.

BOLAS 16 MONOSTHLO

STAVROY ELECTRONICS 2013 mikrh

 

 

 

 

 

-

 

 

KREATAGORA new FINAL