Κυριακή, 18/11/2018

Αφιερωμένες στον σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για το «Λημέρι» των κατασκόπων στη Μονόλιθο

FANTAROI MONOLIQOS3

Αφιερωμένες στη μνήμη του αδικοχαμένου σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου ήταν οι εκδηλώσεις για το «Λημέρι» που έγιναν την Κυριακή στον Μονόλιθο. Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από την τοπική κοινότητα και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονολίθου «Νέα Ζωή».και διήρκεσαν τρεις μέρες.,άρχισαν δε την Παρασκευή με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Βασίλη Χαλκίτη και την καταγραφή σκοπών και τραγουδιών του Μονολίθου.

Το Σάββατο το πρωί έγινε ανάβαση στο θρυλικό «Λημέρι» στην οποία πήραν μέρος και άνδρες του Λόχου Καταδρομών. Στο «Λημέρι» ο ιερέας πατέρας Δημήτριος Γεωργιάδης -μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνηση- έκανε επιμνημόσυνη δέηση , ενώ οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

FANTAROI MONOLIQOS

Οι εκδηλώσεις την Κυριακή ξεκίνησαν με τη Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα στον εορτάζοντα ιερό ναό του Αποστόλου Θωμά και μετά την περιφορά της εικόνας ,έγιναν καταθέσεις στεφανιών στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Στην αίθουσα ου δημοτικού σχολείου ο κοινοτάρχης Διαμαντής Κονισσής καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με το χρονικό του «Λημεριού» από μαθητές του γυμνασίου Εμπωνας υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Τσαμπίκας Θυρή και Γιώργου Ζυγούρη.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η δημοσιογράφος Φαίδρα Μαλανδρή, η οποία ανέπτυξε τη δράση των Μονολιθιατών στον απελευθερωτικό αγώνα και το ρόλο του κατασκοπευτικού κλιμακίου στο «Λημέρι». Η κοινότητα Μονολίθου ευχαριστεί την κ. Μαλανδρή για τη συμβολή της στην οργάνωση των εκδηλώσεων.
FANTAROI MONOLIQOS2Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της απονομής τιμητικής διάκρισης από την κοινότητα στον τελευταίο επιζώντα Δωδεκανήσιο ιερολοχίτη Γιώργο Λιναρδή ο οποίος είχε πάρει μέρος στην επιχείρηση ΤΕΝΤ που έγινε στις 1 και 2 Μαΐου 1945 στο Μονόλιθο.

Η απονομή έγινε από τον κοινοτάρχη Διαμαντή Κονισσή, τον δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο και τον διοικητή της 95ΑΔΤΕ υποστράτηγο Γρηγόρη Ρουμάνη. Για τον Γιώργο Λιναρδή και την επιχείρηση ΤΕΝΤ μίλησε ο κ. Νίκος Παπασταματίου.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση τραγουδιού για το Ματωμένο Πάσχα του 1919 από την Ιφιγένεια Φαναράκη, την προβολή βίντεο του Βασίλη Χαλκίτη για τον Μονόλιθο και μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια από τον Ηλία Αναστασιάδη.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Κωστόπουλος ,οι βουλευτές Δημήτρης Γάκης και Μάνος Κόνσολας, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο διοικητής της 95ΑΔΤΕ Γρηγόρης Ρουμάνης οι οποίοι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς, όπως επίσης εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε ο κ. Στέλιος Κούρτης, ενώ τιμές απέδωσαν οι μπάντες του Στρατού και του Δήμου Ρόδου, όπως και στρατιωτικό άγημα.

methodiko paideia6 27 11

 VASILARAS FINALE Monostilo2

GRAMMATIKOS GIANNHS55A

 STAVROY ELECTRONICS 2013 mikrh

Πατήστε εδώ για να δείτε τη νέα μας ιστοσελίδα:

http://www.stavrouelectronics.gr/

------------------------------

BOLAS 16 MONOSTHLO

RODIAKH

Το πρωτοσέλιδο της ΡΟΔΙΑΚΗΣ

https://www.rodiaki.gr/widget

 

KREATAGORA new FINAL