Δευτέρα, 18/03/2019

Θέλετε να περάσετε ένα ξεχωριστό και αξέχαστο Πάσχα; Κλείστε δωμάτιο στην Ιερά Μονή του Πανορμίτη

PANORMITHS NEW NEW

Είναι γνωστό ότι, το Πάσχα αποτελεί την μεγαλύτερη Εορτή και Πανήγυρη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αφού γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού που είναι το πλέον λυτρωτικό γεγονός για τον άνθρωπο.

Προηγείται όμως η υπέρτατη Σταυρική Θυσία του Θεανθρώπου και όλα εκείνα τα κοσμοσωτήρια Πάθη, δια των οποίων το ανθρώπινο γένος ανακλήθηκε από τη φθορά και μεταβέβηκε στην αιώνια ζωή, όπως διακηρύσσει θεολογικότατα η υψηλή υμνολογία της Μεγάλης Εβδομάδας.

PANORMITHS ESTAYRWMENOS

Στις ενορίες της Σύμης και ιδιαιτέρως στο Μοναστήρι του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτη, ο κάθε πιστός, βιώνει όλη τούτη την πνευματική ατμόσφαιρα σ' όλο της το μεγαλείο, υποβοηθούμενος από τις κατανυκτικές υμνωδίες των ιερών Ακολουθιών, που τελούνται καθημερινά πρωί και βράδυ, στο απέριττο Καθολικό της Μονής, ενώπιόν της θαυματουργής Εικόνας του Πανορμίτη.

Από την Θ. Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων μοιράζονται στους πιστούς τα βάγια που εδώ ονομάζονται «ματσίδια» και χρησιμοποιούνται ως φυλακτά η ως θυμίαμα στο θυμιατήρι των σπιτιών, για να αποτρέπουν τη βασκανία και κάθε άλλη σατανική ενέργεια.

IMG 7800

Καθημερινά, όταν πια ο ήλιος βουλιάξει στην θάλασσα πίσω από το μύλο της Μονής, το πανύψηλο καμπαναριό του Πανορμίτη προσκαλεί τους προσκυνητές στις κατανυκτικές Ακολουθίες του Νυμφίου.

Την Μεγάλη Τετάρτη το απόγευμα, ο Μητροπολίτης τελεί το Ιερό Ευχέλαιο, στο οποίο προσέρχονται όλοι οι παρευρισκόμενοι, για να χρισθούν με το αγιασμένο έλαιο του Μυστηρίου, «εις ίασιν ψυχής τε και σώματος».

PANORMITHS 7766

Ιδιαίτερη είναι η Θ. Λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης, ημέρας κατά την οποία παρεδόθη το Μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας στους Μαθητές.

Όλοι οι Ναοί του νησιού κατά την πρωινή Θεία Λειτουργία, είναι κατάμεστοι από τους πιστούς που περιμένουν για να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων. Το ίδιο βράδυ η προσέλευση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

PANORMITHS PASXA 4

Η κατανυκτική Ακολουθία των Αγίων Παθών και η έξοδος του Εσταυρωμένου, συγκεντρώνουν στις Εκκλησίες εκατοντάδες πιστών, ντόπιων και ξένων, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα δραματικά γεγονότα του Θείου Πάθους, όπως αυτά εκφράζονται στην υμνογραφία της ημέρας.

Όλη την υπόλοιπη νύχτα γυναίκες του νησιού ψάλλουν τα λεγόμενα «μοιρολόγια» του Χριστού, με τον παραδοσιακό τρόπο που τα διδάχτηκαν από τις προηγούμενες γενιές. Ακολουθεί το στόλισμα του Επιταφίου με φρέσκα λουλούδια και λεμονανθούς από τα περιβόλια.

PANORMITHS PASXA 5

Το επόμενο πρωί πένθιμες κωδωνοκρουσίες δίνουν το σύνθημα για την έναρξη των κατανυκτικών Μεγάλων Ωρών της Μεγάλης Παρασκευής, μετά τις οποίες τελείται ο Εσπερινός και η Αποκαθήλωση. Το βράδυ ψάλλεται η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου με τα Εγκώμια, το «τραγούδι του Νεκρωμένου Θεανθρώπου».

Μοναδική είναι η περιφορά του Επιταφίου στον Πανορμίτη, γύρω από το Μοναστηριακό συγκρότημα δίπλα από την θάλασσα της Μονής.

PANORMITHS 2017 PASXA 121

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει. Οι κωδωνοκρουσίες είναι πια χαρούμενες καλώντας τους προσκυνητές στον Εσπερινό του Πάσχα, η όπως είναι ευρύτερα γνωστός, στην πρώτη Ανάσταση.

Η Ακολουθία διανθισμένη από τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης που αναφέρονται στο γεγονός της Αναστάσεως, χαρακτηρίζεται από τον παραδοσιακό χτύπο των καθισμάτων και στασιδιών, για να δηλωθεί έτσι η αποδυνάμωση και η διάλυση του Άδη και του θανάτου.

ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ 11

Τα μεσάνυχτα, τα πάντα μαρτυρούν το χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεως, το οποίο δυό χιλιάδες χρόνια τώρα βιώνει η Εκκλησία ως μία αδιάψευστη πραγματικότητα.

Στο προαύλιο, το χιλιοτραγουδισμένο «πλατύ» του Πανορμίτη, έχει στηθεί από το πρωί το βάθρο, για να πραγματοποιηθεί σε λίγο η τελετή της Αναστάσεως. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, αφού όλες τις προηγούμενες μέρες έχει χοροστατήσει σ' όλες τις Ενορίες του νησιού, απόψε θα προεξάρχει στην Τελετή της Αναστάσεως στον Πανορμίτη και εν συνέχεια θα τελέσει την Αναστάσιμη Θ. Λειτουργία.

PANORMITHS 2017 PASXA 11

Στο τέλος θα ευλογήσει και θα προσφέρει στους πιστούς τα κόκκινα αυγά. Μετά, όλο το πολυπληθές εκκλησίασμα θα ανέβει στην Μεγάλη Τραπεζαρία της Μονής, όπου θα καθίσει στο Πασχαλινό τραπέζι. Εκεί προσφέρεται φιλόξενα σ' όλους η παραδοσιακή μαγειρίτσα, οι συμιακές «τούρτες» (τυρόπιτες), και τα πατροπαράδοτα ζαχαρένια κουλουράκια.

Την ημέρα του Πάσχα τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης και έτσι κλείνει η μεγάλη αυτή εορτή, που ο καθένας θα ήθελε να ζήσει στην Σύμη και προπαντός κοντά στον αγαπημένο Αρχάγγελο και την ιστορική Μονή Του.

PANORMITHS 2017 PASXA 1

(Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιώργο Πετρόπουλο, για την πολύ σημαντική βοήθεια που μας προσέφερε προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτό το μικρό μας αφιέρωμα για το πώς γιορτάζουν το Πάσχα στη Σύμη, και ειδικότερα στην πανέμορφη περιοχή της Ιεράς Μονής του Μεγαλόχαρου Αρχάγγελου Μιχαήλ, του Πανορμίτη μας. Όσον αφορά τις κρατήσεις, καλό θα είναι να τις κάνετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Κάποιες μέρες της Μεγαλοβδομάδας είναι δωρεάν η παραμονή, ενώ αμέσως μετά την Ανάσταση η Μονή προσφέρει δωρεάν πανέμορφη μαγειρίτσα στους επισκέπτες).

BOLAS 16 MONOSTHLO

STAVROY ELECTRONICS 2013 mikrh

 

 

 

 

 

-

 

 

KREATAGORA new FINAL