Σάββατο, 15/12/2018

Ο Παιδικός Σταθμός Κρεμαστής πρωτοπορεί! Τα μικρά παιδιά θα πουν τα κάλαντα της Άνοιξης!

KREMASTH PAIDIKOS DSC04760

Το έθιμο της "Χελιδόνας" ή αλλιώς "Τα κάλαντα της Ανοιξης", θα τραγουδήσουν τα μικρά παιδιά του Παιδικού Σταθμού Κρεμαστής, την ερχόμενη Τετάρτη 21 Μαρτίου.  Παρέα με τις δασκάλες τους οι λιλιπούτειοι του Παιδικού Σταθμού Κρεμαστής θα επισκεφθούν τις αρχές της Δημοτικής αυτής Κοινότητας και θα ψάλλουν "Τα κάλαντα της Άνοιξης", που αξίζει ν΄ αναφερθεί ότι, πρόκειται για ένα έθιμο που συνεχίζουν, μέχρι και τις ημέρες μας, να τηρούν σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Και τι κάνουν; 

KALANTA ANOIXHS 1

Δύο παιδιά παίρνουν ένα καλάθι, το γεμίζουν φύλλα κισσού και περνούν μέσα από αυτό ένα ραβδί. Στην άκρη του ραβδιού προσαρμόζουν τη χελιδόνα, ένα ξύλινο ομοίωμα πτηνού. Γύρω στον λαιμό της χελιδόνας υπάρχουν κουδουνάκια, που ηχούν, καθώς κινείται το ραβδί από το οποίο αυτή κρέμεται. Τα παιδιά με το καλάθι της χελιδόνας πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν:

Ήρθε, ήρθε χελιδόνα
ήρθε κι άλλη μεληδόνα,
κάθισε και λάλησε,
και γλυκά κελάδησε:
Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,
και Φλεβάρη φοβερέ,
κι αν φλεβίσεις κι αν κακίσεις,
καλοκαίρι θα μυρίσεις.....

Στο τέλος του τραγουδιού (που έχει σχετικά μεγάλη διάρκεια). η νοικοκυρά παίρνει λίγα φύλλα κισσού από το καλάθι της χελιδόνας, τα τοποθετεί στο κοτέτσι, για να γεννούν πολλά αυγά οι κότες, και δίνει ένα ή δυο αυγά στα παιδιά που ξεκινούν για άλλο σπίτι.

Όπως είναι γνωστό, ο βαθυπράσινος κισσός είναι σύμβολο της αειθαλούς βλαστήσεως και θεωρείται μέσο ικανό να μεταδώσει τη θαλερότητα και τη γονιμότητα στις όρνιθες και τα άλλα ζώα.

Τα παιδιά, έπαιρναν για αμοιβή γλυκίσματα και χρήματα, κάτι ανάλογο με την αμοιβή από τα κάλαντα, δίνοντας ευχές για ευημερία και ευγονία.

Πρόκειται για έθιμο που μας έρχεται από την αρχαιότητα, όπως αποδεικνύει το «χελιδόνισμα», δηλαδή το τραγούδι της χελιδόνας, που μας παρέδωσε ο Αθήναιος (αρχαίος Έλληνας βιολόγος, φυτολόγος, ζωολόγος, γαστρονόμος, διαιτολόγος, ρήτορας και γραμματικός), γύρω στα 200 μ.Χ., αλλά ανάγεται σε πολύ παλιότερα χρόνια.

 

methodiko paideia6 27 11

 05 XRYSOXOEIO GRAMMATIKOU EYXES

09 ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ

04 STAYROULAKHS FINAL

 GIANNHS christmas PSHTOPWLEIO

VASILARAS FINALE Monostilo2

STAYROY XRISTOYG

 

BOLAS 16 MONOSTHLO

 

KREATAGORA new FINAL