Τετάρτη, 23/01/2019

Έχει, πλέον, καθιερωθεί, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, οι μαθητές να «τιμούν» την Τσικνοπέμπτη! ** Κι όλος ο κόσμος «κάτι» τσικνίζει!

TSIKNOPEMPTH 33

Ένα, πραγματικά, πολύ όμορφο θέαμα, είχε κανείς την ευκαιρία να δει σήμερα σε πολλά σχολεία του νησιού μας, όλων των βαθμίδων. Οι μαθητές τηρώντας το έθιμο, άναψαν τις... φουφούδες, κι έψησαν διάφορα κρεατικά! Και βέβαια, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περάσουν κάποιες όμορφες στιγμές ξενοιασιάς, τρώγοντας, τραγουδώντας και χορεύοντας!

Αλλά, δεν ήταν μόνο οι μαθητές! Πάρα πολλοί συντοπίτες μας είτε ξεκίνησαν από νωρίς το ψήσιμο, είτε προετοιμάζονται για το βράδυ, όπου αναμένεται να «χαλάσει» ο κόσμος!

TSIKNOPEMPTH 4

Και φυσικά, υπάρχουν κι εκείνοι οι οποίοι θα προτιμήσουν να κάνουν μια βόλτα σε κανένα μαγαζί, σε κάποια ψησταριά, προκειμένου να τηρήσουν κι αυτοί το έθιμο της Τσικνοπέμπτης!

Ένα έθιμο η προέλευση του οποίου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

TSIKNOPEMPTH 120a

Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Και κάτι τελευταίο: Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που μπορεί κανείς να ευχηθεί είναι ότι, όπου κι αν τελικά επιλέξετε να «τσικνίσετε» να περάσετε όμορφα! Και να είστε πάντα καλά!

tsiknopempti patsetes

VASILARAS FINALE Monostilo2

STAVROY ELECTRONICS 2013 mikrh

BOLAS 16 MONOSTHLO

 

 

KREATAGORA new FINAL