Παρασκευή, 19/10/2018

Σ' έξαρση βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι γαστρεντερίτιδες! - Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή τώρα που ανοίγουν τα σχολεία

PONOKOILOS

Σ'  έξαρση βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι γαστρεντερίτιδες, οι οποίες ταλαιπωρούν πολλούς συντοπίτες μας, καθώς τα συμπτώματα που παρουσιάζουν (διάρροιες και εμετοί), αποτελούν αιτία για να εξαντλούν τον οργανισμό

Ωστόσο, στην πλειονότητα των ατόμων που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν ακόμη και χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.

Όμως, ιδιαίτερη παρακολούθηση χρειάζονται τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, αφού, σ΄ αυτές τις ομάδες, εντείνεται ο κίνδυνος της αφυδάτωσης.

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι εμετοί. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός.

Η μετάδοση της γαστρεντερίτιδας, γίνεται με τους ιούς, οι οποίοι επιβιώνουν έως και 72 ώρες και αρκεί ελάχιστη ποσότητα του ιού για τη μετάδοση. Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα μεταδίδουν τον ιό τους από τη στιγμή που αρχίζουν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την θεραπεία δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο. Το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η απώλεια υγρών, η αφυδάτωση. Επισημαίνεται ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας, όπως άλλωστε σε καμία ιογενή νόσο. Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αντιδιαρροϊκών φαρμάκων, πρέπει να λαμβάνονται μόνο με ιατρική συνταγή.

Όταν κάποιος νοσεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα, θα πρέπει, για όσο διαρκούν τα συμπτώματά του και για διάστημα 48 ωρών μετά την υποχώρησή τους:

1ον) να μη συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού ή στην παροχή φροντίδας υγείας σε άλλα άτομα και να περιορίσει την άμεση επαφή με τους οικείους του,

2ον) να απέχει από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο (είτε είναι μαθητής, είτε εργάζεται εκεί),

3ον) να αποφεύγει την επίσκεψη σε χώρους, όπως νοσοκομεία, γηροκομεία ή άλλα ιδρύματα, όπου φιλοξενούνται άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, και

4ον) να μην συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, για να μειωθεί ή να αποτραπεί η πιθανότητα νόσησης θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, δηλαδή το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων, καθώς και των οικιακών σκευών, με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού, η αποφυγή χρήσης σκευών (ποτήρια, πιάτα, κ.ά.), και άλλων προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα, και βεβαίως η κατανάλωση ασφαλών τροφίμων και νερού!

ΦΥΣΙΚΑ, αξίζει να επισημανθεί όλως ιδιατέρως, ότι, καλό θα είναι, τώρα που θ΄ ανοίξουν και πάλι τα σχολεία να υπάρχει μεγάλη προσοχή, και οι γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο αν διαπιστώνουν ότι αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, καθώς εγκυνομούνται σοβαρότατοι κίνδυνοι να μολυνθούν κι άλλοι μαθητές! Πιο απλά, 3-4 μέρες, δεν είναι κακό τα παιδιά να προφυλάσσονται και να παραμένουν στο σπίτι τους.  

methodiko paideia6 27 11

 VASILARAS FINALE Monostilo2

GRAMMATIKOS GIANNHS55A

 STAVROY ELECTRONICS 2013 mikrh

Πατήστε εδώ για να δείτε τη νέα μας ιστοσελίδα:

http://www.stavrouelectronics.gr/

------------------------------

BOLAS 16 MONOSTHLO

RODIAKH

Το πρωτοσέλιδο της ΡΟΔΙΑΚΗΣ

https://www.rodiaki.gr/widget

 

KREATAGORA new FINAL