Τετάρτη, 19/12/2018

Είκοσι οκτώ (28) χρόνια συμπληρώνονται φέτος, από τότε που στην Κρεμαστή ο γιορτασμός των Θεοφανείων γίνεται στην παραλία

QEOFANEIA 11

Είκοσι οκτώ (28) ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται φέτος, από τότε που στην Κρεμαστή, ο γιορτασμός των Θεοφανείων πραγματοποιείται στην παραλία. Και φυσικά πρόκειται για ένα σημαντικό θρησκευτικό γεγονός το οποίο παρακολουθούν όχι μόνο οι κάτοικοι της Κρεμαστής, αλλά και εκατοντάδες επισκέπτες από άλλες περιοχές, αρκετοί από τους οποίους μάλιστα δεν διστάζουν να "πέφτουν" στην θάλασσα προκειμένου ν΄ ανασύρουν τον Σταυρό!

Ωστόσο, εκείνο που ίσως πολλοί να μην γνωρίζουν είναι ότι, η τελετή αγιασμού των υδάτων στην παραλία, αποτελεί μια ιδέα που υλοποιήθηκε από κάποιους νεαρούς, τότε, Κρεμαστενούς, οι οποίοι ήθελαν με τον τρόπο αυτό να δώσουν στο χωριό τους κάτι το "διαφορετικό" στην όλη τελετή αγιασμού των υδάτων.

QEOFANEIA2 11

Έτσι, λοιπόν, στα πλαίσια αυτά ξεκίνησαν να φτιάχνουν την προβλήτα στην παραλία, η οποία στη συνέχεια αποτελούσε το σημείο εκείνο, απ΄ όπου οι παπάδες έριχναν τον σταυρό στην θάλασσα.

Και βέβαια, με τον τρόπο αυτό οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να παρακολουθούν την τελετή του αγιασμού των υδάτων.

Και δεν ήταν μόνο αυτό! Αρκετές ημέρες πριν την εκδήλωση έτρεχαν ασταμάτητα για να βρουν τρόπους (οικονομικές "πηγές" θα έλεγε κανείς), προκειμένου ν΄ αγοράσουν χρυσά σταυρουδάκια για να τα δώσουν σ΄ όλους, ανεξαιρέτως, τους κολυμβητές και παράλληλα να ετοιμάσουν το "τραπέζι" με τα εδέσματα και τα ποτά για τους παρευρισκόμενους!

KremASTH QEOFANEiA 24

Βέβαια, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί, πως πρωτοστάτες σ΄ αυτή την προσπάθεια, ήταν ο Μιχάλης Ζωγράφος, ο Νίκος Φλεβάρης, ο αδελφός του Αντώνης Φλεβάρης ο Μιχάλης Καταξενός, αλλά και κάποια άλλα νεαρά παιδιά της Κρεμαστής, που πάντα ήταν πρόθυμα να βοηθήσουν εθελοντικά αλλά και να συμμετέχουν σ΄ όλες τις εκδηλώσεις της Κρεμαστής!

Αναμφίβολα, λοιπόν, δεν θα πρέπει να ξεχνιούνται αυτοί οι άνθρωποι, που με τον δικό τους τρόπο, ανέβασαν σε πολύ μεγάλα ύψη τα πολιτιστικά πράγματα της Κρεμαστής, ικανοποιώντας κατ΄ αρχήν τον κόσμο και ύστερα τους εαυτούς τους!

Και με την ευκαιρία: Επειδή πολλοί αναγνώστες μας ρωτούν για την ώρα της τελετής του καθαγιασμού των Υδάτων, να τους κάνουμε γνωστό ότι, αυτή γίνεται, συνήθως, γύρω στις 11 παρά τέταρτο με 11. Δηλαδή, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία όπου ο κόσμος ακολουθεί την ιερά πομπή που κατευθύνεται στην παραλία.

methodiko paideia6 27 11

 05 XRYSOXOEIO GRAMMATIKOU EYXES

09 ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ

04 STAYROULAKHS FINAL

 GIANNHS christmas PSHTOPWLEIO

VASILARAS FINALE Monostilo2

STAYROY XRISTOYG

 

BOLAS 16 MONOSTHLO

 

KREATAGORA new FINAL