Τρίτη, 21/11/2017

ΣΥΜΗ: Το φαγητό που φτιάχνετε την ημέρα του Πανορμίτη: Η σούππα του Μιχαήλη! - Γράφει η Χλόη Αττιτή

KREAS BRASTO

Τι σου είναι το μυαλό !! Κανονικός σκληρός δίσκος ! Γράφει , διαγράφει, καταγράφει και όταν χρειαστεί στα βγάζει στην ...επιφάνεια εργασίας !! Έτσι κι εγώ κάθε χρόνο, παραμονή κι ανήμερα του Παερμιώτη μας , σταματώ στον Μιχαήλη!! (Μονή του Άρχοντα Μιχαήλ του Ρουκουνιώτη )

Στέκομαι πάνω από κάτι κατζάνια , που στα παιδικά μου μάτια φάνταζαν πελώρια και σε μια ομάδα από άντρες , που τα ανακάτευαν με ξύλινες και αλουμινιένιες μακριές κουτάλες , τα κατέβαζαν με προσοχή από την φωτιά με τα ξύλα και ξεκινούσαν να σερβίρουν τον κόσμο που καθόταν στην μεγάλη τραπεζαρία μετά το τέλος της λειτουργίες και μετά τα κεράσματα ! Όλοι είχαν μπροστά τους ένα βαθύ πιάτο και περίμεναν με ανυπομονησία την «τραόσουππα» που κάθε χρόνο πρόσφερε η Μονή στους προσκυνητές

XLOH ATTITH aΣτα παλαιά χρόνια έσφαζαν μοσχάρια ή βόδια της Μονής , αργότερα αντικατέστησαν το κρέας των μοσχαριών με κατσικάκια , αρνιά ή μικρά τραγιά ελεύθερης βοσκής , προσφορές των βοσκών της γύρω περιοχής ή της μάντρας της ίδιας της Μονής Ότι κι αν ήταν το κρέας, εμείς την λέγαμε «τραόσουππα». Περιμέναμε λοιπόν κάθε χρόνο να φάμε την πιο μυρωδάτη και νόστιμη σούπα του Μιχαήλη. Την παραμονή της εορτής στα ίδια καζάνια είχε βράσει ο πατσάς και τα ποδαράκια και είχε σερβιριστεί στους προσκυνητές μαζί με τσικουδιά και κρασί.


Η παιδική μου ιδιοτροπία δεν με άφηνε να φάω κατσικάκι ή αρνί ! Μου βρώμαγε το κρέας , έπιανα... διακριτικά τη μύτη μου όταν έφταναν στο τραπέζι μας κι έτρωγα πατάτες με αυγά! Την πρώτη φορά που βρέθηκα στην τραπεζαρία του Μιχαήλη και είδα να περνάνε μπροστά μου το καζάνι με την σούπα και μετά το κρέας ήθελα να ...εξαϋλωθώ!! Κι όμως αυτή την φορά δίπλα στο «μυρίζει» υπήρχε ένα «μόσχο». Μοσχο-μύριζε , μου έσπασε την μύτη , την έφαγα όλη κι απέδωσα την νοστιμιά της στα ξύλα που είχε μαγειρευτεί το κρέας ! Ήταν η πρώτη φορά ,που δοκίμασα την γεύση της σούπας , μετά πολύ αργότερα την έφτιαχνα και την φτιάχνω συχνά στο σπίτι. Ομολογώ πως, ποτέ δεν πέτυχα την νοστιμιά της σούπας του Μιχαήλη. Εκεί, η μυρουδιά από τα ξύλα , τα βότανα και τις αλισφακές ακόμη και το λιβάνι , κάνουν την διαφορά!

SOUPA

ΣΥΝΤΑΓΗ για να την κάνετε στο σπίτι:

2 κιλά κατσικάκι , αρνί ή τραγί μικρό , πλυμένο πολύ καλά και κομμένο σε μερίδες Το βάζουμε να βράσει σε μπόλικο νερό ξαφρίζοντάς το συνέχεια Οταν σταματήσει να βγάζει αφρό, ρίχνουμε στο τσουκάλι 1 μεγάλη πατάτα καθαρισμένη ολόκληρη και αν θέλουμε 1 καρότο ολόκληρο , τον χυμό από 4 ντομάτες ώριμες ξυσμένες και σουρωμένες από τα σπόρια και το αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα Προσθέτουμε χοντρό θαλασσινό αλάτι και το αφήνουμε να ψηθεί Σουρώνουμε το ζουμι για τυχόν μικρά κοκκαλάκια και υπολογίζουμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού κριθαράκι ( μέτριο ή χοντρό) για κάθε 4 1/2 φλ. ζουμί
Τα παλαιά χρόνια λίγα λεπτά πριν κατεβάσουν το κρέας από την φωτιά , έβαζαν 1 φυλλαράκι αλισφακιά , για να σβήσει τυχόν μυρουδιά από το κρέας , όχι όμως παραπάνω γιατί η συμιακιά αλισφακιά είναι πολύ δυνατή

 GOLD SILVER

 VASILARAS FINALE Monostilo2

STAVROY ELECTRONICS 2013 mikrh

BOLAS 16 MONOSTHLO

KREATAGORA new FINAL