Πέμπτη, 21/06/2018

Ξεκίνησαν τα "μεγάλα" πανηγύρια στο νησί μας ** Πολύς κόσμος χθες στις Καλυθιές

PROFHTHS AMWS 2a

Με την παρουσία του Μητροπολίτη Ρόδου, κ. Κύριλλου, πραγματοποιήθηκε χθες στις Καλυθιές, και συγκεκριμένα στην παραλία, το πανηγύρι, του Προφήτου Αμώς, (την μνήμη του οποίου γιορτάζει σήμερα η εκκλησία μας).

Έτσι, με το πανηγύρι αυτό, ξεκίνησαν από χθες και τα «μεγάλα», - όπως χαρακτηρίζονται, - πανηγύρια στο νησί μας! Πανηγύρια τα οποία, όπως είναι γνωστά θα κρατήσουν μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη! Και για ενημέρωση, έχουμε τα πανηγύρια των Δώδεκα Αποστόλων, (30 Ιουνίου), στο Χαράκι, και στην Μέγγαβλη, της Αγίας Κυριακής (7 Ιουλίου) στην Κάλαθο, της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) στο Παραδείσι, κλπ

Στο χθεσινό πανηγύρι του προφήτη Αμώς, στις Καλυθιές, συγκεντρώθηκε και πάλι αρκετός κόσμος, (κυρίως μετά τις 9 το βράδυ), καθώς επίσης και αρκετοί "επώνυμοι"!

Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι το μοναδικό εξωκλήσι του Προφήτου Αμώς βρίσκεται κοντά στην παραλία του Φαληρακίου, γι΄ αυτό και ο περισσότερος κόσμος που συμμετέχει είναι κυρίως από τις Καλυθιές!

PROFHTHS AMWS 2

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Προφήτης Αμώς καταγόταν από την πόλη Θεκουέ της Ιουδαίας, η οποία βρισκόταν νοτιοανατολικά της Βηθλεέμ, και άκμασε στην ιερή πόλη Βαιθήλ, κοντά στη Σαμάρεια, κατά τους χρόνους του βασιλέως του Ισραήλ Ιεροβοάμ Β' (784 - 746 π.Χ.). Ήταν βοσκός και καλλιεργητής συκομορέων και από την εργασία αυτή κλήθηκε απ' ευθείας υπό του Θεού στο προφητικό αξίωμα, όπως ο ίδιος αναφέρει στο ομώνυμο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης· «Οὐκ ἤμην προφήτης ἐγὼ οὐδὲ υἱὸς προφήτου, ἀλλ' ἢ αἰπόλος ἤμην καὶ κνίζων συκάμινα· καὶ ἀνέλαβέ με Κύριος ἐκ τῶν προβάτων καὶ εἶπε Κύριος πρός με· βάδιζε προφήτευσον ἐπὶ τὸν λαόν μου Ἰσραήλ». Αναδείχθηκε έτσι ένας από τους σπουδαιότερους ελάσσονες Προφήτες.
Στηλίτευσε την ηθική και θρησκευτική κατάπτωση του Ισραήλ, καλούσε το λαό σε μετάνοια και προφήτευσε την επικείμενη κρίση και αιχμαλωσία του. Αν και στερούνταν μόρφωσης, διακρινόταν για την πρωτοτυπία, τη φυσικότητα, τη δύναμη και ευρυθμία του λόγου, το πλήθος των εικόνων και το ποιητικό κάλλος του έργου του. Ένεκα του σφοδρού ελέγχου και των ζοφερών λόγων του περί της τύχης του Ισραήλ, εξήγειρε εναντίον του την ιερατική τάξη, ώστε ο αρχιερέας της Βαιθήλ Αμασίας ζήτησε από το βασιλέα Ιεροβοάμ την αποπομπή του Αμώς στο βασίλειο του Ιούδα διαβάλλοντάς τον ως δημεγέρτη και ταραχοποιό. Σε απάντηση της πράξης αυτής, ο Αμώς προανήγγειλε τον όλεθρο της οικογένειας του Αμασίου. Τότε, λέγεται σύμφωνα με μεταγενέστερη παραδόση, ότι ο εξαγριωθείς υιός του Αμασίου Οζίας χτύπησε με ροπάλου τον Προφήτη Αμώς και τον άφησε ημιθανή και όταν τον μετέφεραν στη γενέτειρα του Θεκουέ, μετά από δυο ημέρες πέθανε.
Να σημειώσουμε τέλος, ότι ο προφήτης Αμώς ήταν πατέρας του προφήτη Ησαΐα

methodiko paideia6 27 11

 VASILARAS FINALE Monostilo2

GRAMMATIKOS GIANNHS55A

 STAVROY ELECTRONICS 2013 mikrh

Πατήστε εδώ για να δείτε τη νέα μας ιστοσελίδα:

http://www.stavrouelectronics.gr/

------------------------------

BOLAS 16 MONOSTHLO

RODIAKH

Το πρωτοσέλιδο της ΡΟΔΙΑΚΗΣ

https://www.rodiaki.gr/widget

 

KREATAGORA new FINAL