Δευτέρα, 28/05/2018

Απάντηση του κ. Φ. Χατζηδιάκου σ΄ ένα άρθρο του Κ. Λαμπριανού

XATZHDIAKOS FWTHS NEW 1a

Ένα άρθρο του δημοσιογράφου Κώστα Λαμπριανού που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον τοπικό και ηλεκτρονικό Τύπο, φαίνεται πως εξόργισε τον δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ο οποίος, έστω και με καθυστέρηση μιας περίπου εβδομάδας απάντησε και μάλιστα με αιχμηρό τρόπο. (Πιο κάτω δημοσιεύουμε απόσπασμα από το άρθρο του κ. Λαμπριανού). 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ του Δημάρχου Ρόδου στον κ. Λαμπριανό

Ασφαλώς σε μια δημοκρατική κοινωνία πρέπει να συνομιλείς και με ανθρώπους με τους οποίους διαφωνείς, αλλά βεβαίως μέσα στα όρια της πολιτικής ηθικής και ευπρέπειας. Στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου είναι εποικοδομητικό και αναγκαίο οι πολίτες να συνομιλούν, να διαφωνούν, να κάνουν κριτική, να εκφέρουν τις απόψεις τους και τα αιτήματα τους προς την Δημοτική Αρχή, μέσα από ένα έντιμο και ειλικρινές πλαίσιο, αλληλοσεβασμού και κατανόησης των διαφορετικών αντιλήψεων, μέσα από το οποίο θα επέλθει η σύνθεση των απόψεων και η συνεννόηση.

Όμως στον δημόσιο λόγο το πιο αποκρουστικό και επικίνδυνο είναι να λες πράγματα, που δεν στηρίζονται σε τεκμηριωμένα επιχειρήματα γιατί αυτά (τα δήθεν επιχειρήματα, τα ανύπαρκτα), μπορεί να γίνουν πιστευτά και οι πολίτες να πιστέψουν σε πράγματα, που δεν στοιχειοθετούνται. Επιπλέον είναι ακραίο, αλλά και ποινικά κολάσιμο να εξαπολύεις ανερυθρίαστα άνανδρες, κακόβουλες, συκοφαντικές και ανήθικες κατηγορίες, ως παντογνώστης, ειδήμων «επί παντός του επιστητού» και επικριτής των πάντων. Ο κ. Λαμπριανός, ως αυτοθεωρούμενη αυθεντία, για μια ακόμη φορά επανέλαβε εαυτόν. Έχει τον ρόλο του «δικαστή, του «εισαγγελέα», ακόμη και των δικαστών. Απρόκλητα και αναιτιολόγητα βάλει με ακατανόμαστους χαρακτηρισμούς εναντίον εμένα, εναντίον της δημοτικής αρχής και των συνεργατών μου, λασπολογεί και κάνει ανεπίτρεπτους και απαράδεκτους παραλληλισμούς που δεν προσιδιάζουν στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Αγαπημένη μέθοδος του... Βεβαίως ο λαϊκισμός δεν έχει χρώμα, δεν έχει παράταξη και οι λαϊκιστές έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Προτείνουν, ως παντογνώστες εξαιρετικά απλές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Λαϊκισμός, θεωρίες και ψέμα πάνε μαζί. Η κακόβουλη κριτική και οι αφορισμοί που χρησιμοποιεί εναντίον μας είναι υπεραπλουστευμένες θεωρίες, που δεν ξέρω, για ποιόν λόγο και για ποια συμφέροντα παρεμβαίνει κατά τρόπο αήθη, «σκηνοθετεί» μόνος του κατά φαντασία, υποθέτει ή στοχάζεται και συνεχώς κατακρίνει. Ίσως, βέβαια «εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια». Η κατανόηση και ο σεβασμός των διαφορετικών αντιλήψεων, απόψεων και αναγκών είναι μέσα στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου, που ίσως κάποιοι να μην μπορούν να κατανοήσουν. Προσωπικά ως άτομο, αλλά και ως επικεφαλής της δημοτικής αρχής επειδή έχω μάθει να μιλώ ανοιχτά και καθαρά σε όλους και για όλα και όχι άλλα λέμε μπροστά και άλλα πίσω είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να υπενθυμίσω στον κ. Λαμπριανό, ότι για κάθε θέμα, το οποίο αφορά τα προβλήματα του νησιού μας ισχύουν πάντα οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου μέσα από το οποίο πραγματώνεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και μέσα από αυτό εκφράζονται δημοκρατικά οι πολίτες με βάση την αντιπροσώπευση τους για όλα όσα μας αφορούν, για το κοινό καλό.
Συμπληρώθηκαν δυόμιση χρόνια θητείας μας ως Δημοτική Αρχή. Χρόνια δύσκολα, κατά τη διάρκεια των οποίων δουλεύουμε σκληρά, μεθοδικά, με διαφάνεια, γνώση και εμπειρία για να φέρουμε εις πέρας μια σειρά από έργα και δράσεις, να δρομολογήσουμε παρεμβάσεις και να διαχειριστούμε την καθημερινότητα των δημοτών όσο καλύτερα γίνεται. Ένας τεράστιος, πολύωρος, καθημερινός αγώνας στον οποίο μάχεσαι χωρίς πόρους, χωρίς οικονομικές δυνατότητες, με εξορθολογισμό, με χρηστή διοίκηση, με διαφάνεια, με το τέρας της γραφειοκρατίας για τα αυτονόητα, για τα αναγκαία, για τα επείγοντα. Ίσως να υπήρξαν καθυστερήσεις στο επίπεδο της βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών, όχι όμως εξ υπαιτιότητας μας ή από άγνοια. Λέτε να μην γνωρίζω ή να μην θέλω να λυθούν όσα προβλήματα μας απασχολούν? Και τα γνωρίζω και αγωνίζομαι νυχθημερόν για όλα αυτά και θα το αποδείξω στο επόμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα ξεδιπλώνεται και θα υλοποιείται το έργο μας. Η ανέξοδη και εύκολη κριτική που χρησιμοποιούν ορισμένοι είναι εύκολη, αυτό εξάλλου είναι η βασική και μάλλον μοναδική δυνατότητα τους. Κάθε λέξη τους αποτελεί απλώς έναν αφορισμό άνευ αντικειμένου.
Μέσα σε δυο χρόνια έχουν γίνει σε πολλούς τομείς τόσα, όσα δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Σήμερα, δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας στον οποίο η κατάσταση να μην είναι αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με αυτήν που παραλάβαμε. Επειδή, όμως τα στοιχεία είναι περισσότερο πειστικά από τα λόγια και έχω μάθει να μιλώ ανοιχτά και καθαρά σε όλους και για όλα και όχι άλλα λέμε μπροστά και άλλα πίσω είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να ξεκαθαρίσω, ότι το ηθικό μου πλεονέκτημα κ. Λαμπριανέ είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν θα επιτρέψω σε κανένα να διασύρει την πορεία ζωής μου τόσων χρόνων, τις αρχές και τις αξίες μου. Εργάστηκα και εργάζομαι με ανιδιοτέλεια, με σεβασμό στον άνθρωπο, στους νόμους, στους θεσμούς, στην Δημοκρατία, με θάρρος, μαχητικότητα και πάνω από όλα με αίσθηση καθήκοντος και ηθική σε κάθε επίπεδο. Το προσωπικό μου σύστημα αξιών, οι επιλογές μου και η στάση ζωής μου μέχρι τώρα είναι απόλυτα συνυφασμένες με την ηθική, την τιμή και το καθήκον μου ως άνθρωπος και ως άνδρας. Η αξιοπιστία και η τιμή του ονόματος μου έχει την μεγαλύτερη αξία και αυτό είναι η παρακαταθήκη που θα αφήσω στον υιό μου.
Η αυτοκριτική και η αυτογνωσία κ. Λαμπριανέ είναι το μέσο για να γινόμαστε καλύτεροι, αλλά επειδή η οξύτητα δεν αποκλείει την ομοιότητα, δεν θα απαντήσω στις άδικες επιθέσεις, στους μικρόψυχους χαρακτηρισμούς και στις αβάσιμες κατηγορίες, που δέχομαι αναίτια και απρόκλητα από τον κάθε κ. Λαμπριανό. Έχω κριθεί και κρίνομαι στην πορεία της ζωής μου, επαγγελματικά, κοινωνικά και πολιτικά από τους συμπολίτες μας, από τους θεσμούς, αλλά κυρίως από την συνείδηση μου, γιατί πιστεύω, ότι ηθικό χρέος των πολιτικών είναι να υπηρετούν παραδειγματικά τους θεσμούς και αυτό πράττω σε κάθε μου βήμα . Οι θεσμοί αποτελούν την βάση της σύγχρονης οργανωμένης κοινωνίας, των οποίων όμως δυστυχώς η αξιοπιστία βάλλεται με τέτοιες συμπεριφορές, αντιπαραθέσεις και προσωπικές επιδιώξεις και συμφέροντα.
Τελειώνοντας θέλω να πω στον κ. Λαμπριανό αυτά, που είπε ο σοφός Κομφούκιος: «Αν δεν σε επηρεάζουν οι συκοφαντίες, που διαποτίζουν σαν την μούχλα, ούτε οι καταγγελίες, που τρυπούν την σάρκα σαν πληγές, μπορούμε να πούμε, πως βλέπεις μακριά... ....για ό,τι δεν ξέρεις μείνε σιωπηλός...» Και, να είστε κ. Λαμπριανέ σίγουρος, ότι «χαίρομαι και λυπούμαι μόνο για ό,τι αξίζει...». Έτσι προχωρώ στη ζωή μου .....για το ηθικό και το δίκαιο.
Η ταυτότητα και η ποιότητα του καθενός μας είναι καταγεγραμμένη στο συλλογικό υποσυνείδητο και ο καθένας γνωρίζει την πορεία του άλλου σε αυτό τον τόπο. Πραγματικά πολλοί συμπολίτες μας απορούν για την εναντίον μου άνανδρη, άδικη και ανήθικη επίθεση, προσωπικά βέβαια δεν θα υποβάλλω τον εαυτό μου σε «κυνήγι μαγισσών», για να αντιμετωπίσω αυτού του είδους τον λαϊκισμό, εκτός πλέον αν χρειαστεί δια της δικαστικής οδού.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ
ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

Το άρθρο του κ. Λαμπριανού

Εκείνο, λοιπόν, που εξόργισε τον κ. Χατζηδιάκο, ήταν ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν μία, περίπου εβδομάδα, και στο οποίο ανάμεσα στ΄ άλλα αναφερόντουσαν και τα εξής:

Ο ηθικός ξεπεσμός τοπικών αρχόντων, αλλά και πολιτικών της κεντρικής σκηνής, δεν έχει, ως φαίνεται, τέλος.
Το 2013 είχε δει το φως της δημοσιότητας λίστα του ΣΔΟΕ με πρωτοκλασάτους της τοπικής αυτοδιοίκησης - δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες και άλλους - για φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς από παράνομο πλουτισμό. Έχουμε κι εμείς δικούς μας στη λίστα.
Είχε επισημανθεί τότε ότι γίνεται έλεγχος σε βάθος, σήμερα όμως δεν γνωρίζει κανείς τ' αποτελέσματα αυτού του ελέγχου ή αν η υπόθεση με πολιτικές παρεμβάσεις, έχει κουκουλωθεί, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν πάμπολλες φορές.
Ή αν η Δικαιοσύνη, το κύρος της οποίας αμφισβητείται, ολοένα και περισσότερο, από τους πολίτες, έχει καταχωνιάσει τους σχετικούς φακέλους, στ' αραχνιασμένα συρτάρια της, ενώ θα 'πρεπε να αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα με κατεπείγουσες διαδικασίες.
Στο άρμα της διαπλοκής, της σήψης και της διαφθοράς και δικοί μας τοπικοί άρχοντες.
Προ ημερών το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου, με βούλευμά του, παρέπεμψε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων τον πρώην δήμαρχο Πεταλούδων Μιχάλη Κορδίνα κατηγορούμενο για υπεξαίρεση και απιστία σε βάρος του δημοσίου. Μαζί του παραπέμπονται, για τα ίδια αδικήματα, ο πρώην αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών, ο διευθυντής και ο ταμίας τής τότε οικονομικής υπηρεσίας.
Πριν ενάμιση μήνα, επίσης, με άλλο βούλευμα παραπέμφθηκαν σε δίκη ο πρώην δήμαρχος Αφάντου και νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ρόδου Σάββας Διακοσταματίου με το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία, από κοινού και κατ' εξακολούθηση, στην υπόθεση των εκποιήσεων δύο ακινήτων στα Κολύμπια και της διάθεσης των χρημάτων που εισπράχθηκαν.
Συγκατηγορούμενοί του τέσσερις πρώην δημοτικοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες. Βεβαίως, ουδείς ένοχος πριν υπάρξει τελεσίδικη απόφαση.
Εντυπωσιάζει, ωστόσο, η σπουδή και η προκλητικότητα των δηλώσεων στήριξης του δημάρχου Ροδίων, με την διπλή ιδιότητά του.
Ως δήμαρχος δήλωσε εμφατικά ότι ο υπόδικος πλέον πρώην δήμαρχος Αφάντου «δίνει καθημερινά εξετάσεις στην κοινωνία, στους συμπολίτες μας».
Και ως νομικός προδιέγραψε την αθωότητά του, σε μια προφανή προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης.
Διπλό το ατόπημα. πρώτον γιατί η παραπομπή σε δίκη με το ατιμωτικό αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας αποτελεί χαρακτηριστική αντικοινωνική πράξη μεγάλου μεγέθους και δεύτερον επειδή παραβιάζει το αξίωμα που θέλει την Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και συνεπώς ανεπηρέαστη, κατά το Σύνταγμα.
Είναι προφανές ότι ο κύριος Δήμαρχος θυσίασε τις ηθικές αρχές και αξίες στον βωμό της επανεκλογής, επενδύοντας στις ψήφους του «συνεργάτη» του, αγνοώντας επιδεικτικά, προκλητικά ότι το «πλεόνασμα ανηθικότητας» στην πολιτική ζωή της χώρας αποτελεί την κύρια αιτία για τη σύγχρονη τραγωδία, τον νέο εφιάλτη, που βιώνει ο ελληνικός λαός.
Όλα για την εξουσία, λοιπόν.
Η σιωπηλή κοινωνία, όμως που παρακολουθεί τον ηθικό ξεπεσμό των αρχόντων της έχει και γνώση και κρίση.
Αν ο κύριος Δήμαρχος πρότασσε τους κανόνες της ηθικής στην άσκηση της εξουσίας του, χωρίς καμιά επιφύλαξη ή αναστολή θα απέπεμπε τον «στενό συνεργάτη» αυθωρεί από το αξίωμα που κατέχει σήμερα.
Διότι είναι πρωτάκουστο, και συνάμα προκλητικό, υπόδικος για κακουργηματική απιστία περί την διαχείριση του δημόσιου χρήματος να παραμένει αντιδήμαρχος Οικονομικών συνεχίζοντας τη διαχείριση, ωσάν να μη συνέβη κάτι.
Κάτι όμως λέει, ο σοφός λαός για λύκους που φυλάν τα πρόβατα...
Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την δικαστική απόφαση, μέχρι όμως να εκδοθεί, να υπάρξει απόφαση, ο «συνεργάτης» δεν είναι ηθικά και πολιτικά επιτρεπτό να παραμένει στη θέση του.
Αν, υποθετικά λέμε, αν η απόφαση του Δικαστηρίου είναι καταδικαστική, τι θα πει τότε ο κύριος Δήμαρχος;
Λαϊκή αίσθηση είναι ότι η εξουσιολαγνεία τον παρασύρει σε αρνητικές, όσο και κρίσιμες, επιλογές και συμπεριφορές έξω από το νόημα και το πνεύμα του ορισμού της πολιτικής και της εξουσίας.
Θύμα ενός λαϊκισμού ανάμεικτου με κυνισμό και αδιαφορία αλλά και του πολιτικού ναρκισσισμού που τον κάνουν να μη βλέπει τη σκληρή πραγματικότητα και τον δρόμο της αλήθειας.
Αυτό το νησί και ο λαός του χρειάζονται πρότυπα για να πάνε μπροστά. Χρειάζονται τοπικούς άρχοντες έντιμους και νοικοκυραίους, ικανούς να εμπνεύσουν την απελπισμένη και σιωπηλή σήμερα κοινωνία να βάλει πλάτες για να σπρώξουν το κάρο της παρακμής από τα βρόμικα λασπόνερα.
Ο κύριος Δήμαρχος, θαρρώ, έχει χάσει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε πρότυπο ηγέτη. Ενός ηγέτη απαγκιστρωμένου από το παρελθόν και τις πολιτικές πρακτικές επιβίωσης που δίδαξαν λαοπλάνοι και θεομπαίχτες, ιδιοτελείς πολιτικοί και κόμματα.
Κρίμα!
Γιατί με τέτοιες ηγεσίες ο Ήλιος της Ρόδου θα δύσει, θα σβήσει κατά πως λέει ο εθνικός μας ποιητής.

methodiko paideia6 27 11

 VASILARAS FINALE Monostilo2

GRAMMATIKOS GIANNHS55A

 STAVROY ELECTRONICS 2013 mikrh

Πατήστε εδώ για να δείτε τη νέα μας ιστοσελίδα:

http://www.stavrouelectronics.gr/

------------------------------

 

KREATAGORA new FINAL